Ai: eet jij deze vrucht elke dag? Dan werkt de pil mogelijk minder goed

pil

Zelfs als je de pil elke dag op hetzelfde tijdstip slikt

Als je de pil slikt omdat je je ongesteldheid wilt regelen of omdat het beter is voor je huid, is het nog niet zo’n enorme ramp waneer je het tabletje een keer vergeet. Slik je de pil als anticonceptie? Dan wil je wel dat-ie optimaal werkt. Handig is het daarom ook niet als je dit stuk fruit elke dag nuttigt. Het blijkt namelijk dat de pil dan minder goed werkt. 

Er zijn verschillende factoren waardoor je pil wat minder goed werkt dan hoort. Welbekend is dat antibiotica en buikgriep de werking kunnen aantasten. Maar van grapefruit wisten we dit nog niet. Eet je deze vrucht vaak? Dan kan je anticonceptie minder goed werken.

Vreemde stoffen
Dit blijkt uit gegevens van het Center for Education and Research on Therapeutics. Grapefruit kan ervoor zorgen dat het CYP3A-enzym in je lichaam worden verlaagd en hierdoor worden er minder ‘vreemde’ stoffen omgezet. Hierdoor kunnen ook de stoffen in de pil minder goed werken. Maar pas op, niet alleen grapefruit heeft dit effect. Ook citrusvruchten als sinaasappel en limoen kunnen dit veroorzaken.

Gelukkig is het nog niet tijd voor totale paniek wanneer je een fan bent van grapefruits, limoenen en sinaasappels. Niet elke pil reageert zo sterk op dit fruit. Maak je je zorgen? Dan kun je het beste even je dokter raadplegen.

Lees ook:

Dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest

Bron: Live Strong |  Beeld: Pixabay