Waarom je toch zwanger kunt worden terwijl je anticonceptie gebruikt

anticonceptie zwanger

Een nieuwe studie ontdekte hoe dit kan

Wanneer je niet zwanger wilt worden, gebruik je een anticonceptiemiddel. De (prik)pil, een spiraaltje of condoom: er zijn verschillende opties. Toch dienen ze allemaal hetzelfde doel: je beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Als je voorbehoedsmiddelen gebruikt, ben je er dus zeker van dat er geen kindje in je buik groeit? Nee, niet helemaal. Het wil namelijk nog weleens gebeuren dat een vrouw toch in verwachting raakt, ondanks dat ze anticonceptie gebruikt. Hoe kan dat?

In het verleden werd de vrouw vaak zelf als schuldige aangewezen, wanneer ze zwanger raakte terwijl ze anticonceptie gebruikte.

Anticonceptie

Wie anticonceptie gebruikt, heeft altijd een minuscule kans om zwanger te worden. De oorzaak hierachter was lang niet bekend. Vaak werd gedacht dat vrouwen die onverwacht zwanger raakten, hun anticonceptiemiddel verkeerd hadden gebruikt. Echter, onderzoekers van de Universiteit van Colorado hadden het vermoeden dat er iets anders aan de hand was. En nu bevestigt een nieuwe studie, die gepubliceerd is in het tijdschrift Obstetrics & Gynecology, dat ze het inderdaad bij het rechte eind hadden.

Gen

De boosdoener blijkt een bepaald gen, dat de werkzame stoffen in anticonceptiemiddelen afbreekt. Wetenschappers kwamen hierachter na een onderzoek bij 350 vrouwen met een anticonceptiestaafje. Dit is een klein staafje dat in de bovenarm wordt ingebracht en hormonen afgeeft aan je lichaam. Die hormonen zorgen ervoor dat er geen eisprong kan plaatsvinden en je dus niet zwanger kunt raken. Ongeveer 5 procent van de vrouwen is drager van dit gen, dat enzymen bevat die de hormonen afbreken. Vooral vrouwen die een anticonceptiemiddel met een lage dosis hormonen gebruiken, lopen risico op een zwangerschap.

Eigen schuld

Hoofdonderzoeker Aaron Lazorwitz legt uit waarom deze ontdekking zo belangrijk is. ”Wanneer een vrouw voorbehoedsmiddelen gebruikte en toch zwanger raakte, gingen we er altijd vanuit dat het haar eigen schuld was. Dit onderzoek toont aan dat we beter naar onze patiënten moeten luisteren. Voor hetzelfde geld zijn haar genen de oorzaak”.

Lees ook: Virale video laat zien dat keizersnede niet ‘de makkelijke optie’ is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash