7 tips om je kind met veel plezier bewust te laten eten (+ winactie)

kind bewust eten

BEAR laat zien dat gezond eten absoluut niet saai hoeft te zijn 

Gezond eten is belangrijk en hoeft niet saai te zijn. Door kinderen spelenderwijs te laten werken met voeding, stimuleer je de natuurlijke nieuwsgierigheid. Met deze tips van BEAR en voedingsconsulente Laura Clark laat je je kind zien hoe leuk én lekker een verantwoord eetpatroon kan zijn.

1. Stap voor stap

Het is belangrijk om rustig op te bouwen. Begin eenvoudig en introduceer stap voor stap nieuwe smaken en texturen bij je kind. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig aangelegd, maar ieder kind leert op zijn of haar manier nieuwe dingen kennen. Wil je ze stimuleren onbekend fruit te eten? Zet de fruitschaal dan op een plek waar je kind vaak langsloopt. Iets wat ze vaak in hun omgeving zien, is vaak onbewust van invloed op de voedselkeuzes die we maken.

2. Gezond trakteren

Natuurlijk mag je je kind blijven belonen met iets lekkers. Maar kies dan wel voor verantwoorde tussendoortjes, zoals een vers stuk fruit, een handje noten of een volkoren wrap met avocado en roomkaas. Ook de BEAR fruitsnacks vallen binnen de Schijf van Vijf en zijn dus een verantwoorde optie! De fruitrolletjes van BEAR worden gemaakt van fruit en niets anders.

3. Alleen naar de supermarkt 

Hoe gezellig het ook is, het is verstandiger om alleen naar de supermarkt te gaan om boodschappen te doen. Op die manier komt je kind niet in de verleiding om producten met te veel suiker, zout en vet te kiezen. Natuurlijk kun je je kind meenemen in het proces. Maak bijvoorbeeld samen een boodschappenlijstje en bespreek welke groente en fruit je kind die dag wil eten.

4. Met schil en al

Kies je voor fruit als tussendoortje? Goed bezig! Maar eet het – als het even kan – met schil en al op. De meeste voedingswaarden bevinden zich namelijk in de schil en net eronder. Zonde om weg te gooien dus!

5. Jij bent de spiegel

Je kind spiegelt jouw interesses en enthousiasme. Sta zelf dus ook open voor nieuwe ervaringen. Als je dat doet, is de kans groter dat je kind makkelijker nieuwe dingen probeert. Als jij met een vies gezicht naar een bord vol groente of een groene smoothie kijkt, kun je niet verwachten dat je kind dit vol enthousiasme ontvangt.

6. Granen

Kies zoveel mogelijk voor volkorenproducten, zoals volkorenbrood en volkoren ontbijtgranen. Deze voedingsmiddelen leveren namelijk veel energie en andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, eiwit, vitamine B en ijzer. Gebruik tijdens het bakken van pannenkoeken of pizzabodem ook eens volkorenmeel of boekweit. Een gerecht wat (bijna) alle kinderen lusten, maar tóch gezonder.

7. Snackrichtlijn

Overal zijn richtlijnen voor, zo ook voor het snacken. Per dag mag je drie of vier tussendoortjes. Probeer in elk geval twee van deze tussendoortjes in de vorm van een stuk fruit te geven. En geef je kind dan niet elke dag een banaan. Bied zoveel mogelijk verschillende soorten fruit aan om hun darmbacteriën tevreden te houden.

snackrichtlijnen

In samenwerking met BEAR mogen wij 5 goedgevulde berenrugzakken weggeven. Wil jij kans maken op zo’n verantwoorde rugzak? Dan hoef je maar twee dingen te doen: like onze Facebookpagina en deel dit bericht.

BEAR rugzak winactie

kind bewust eten

Lees ook: Met deze super simpele truc willen kinderen ineens wél groente eten

Bron en beeld: BEAR