Een airfryer of een vetfriteuse? Zo achterhaal je wat voor jou de beste keuze is

friteuse

Beide friteuses kennen voor- en nadelen

Er zijn zoveel manieren waarop je aardappelen kunt bereiden. Koken, opbakken in een koekenpan of in de (lucht)friteuse. Gaat jouw voorkeur ook naar het laatste uit en wil je binnenkort een airfryer of vetfriteuse aanschaffen? Laat ons je dan een eindje op weg helpen. Zo kies je de juiste friteuse.

Ga je voor de vetfriteuse of voor de hete luchtfriteuse?

Tegenwoordig valt de airfryer niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De luchtfriteuse bereidt je snacks met hete lucht en daardoor komt er (bijna geen) olie aan te pas. Al verandert de textuur vaak wel wat. Je zou ook kunnen kiezen voor de elektrische friteuse, die olie verhit en waarin je friet of andere snacks kunt frituren.

Ga voor jezelf na welke van de twee je het liefst in huis haalt. Vind je het maar lastig? Dan ben je niet de enige. Wij hebben daarom de voor- en nadelen van beide friteuses voor je opgesomd.

Airfryer

Voordelen van een airfryer: 

 • Snacks en friet die bereid worden in de airfryer zijn veel minder vet, want je hebt geen olie nodig om je snacks te garen.
 • Het is veiliger: je loopt niet het risico dat hete vetspetters op je huid of kleding terechtkomen.
 • Het laat minder nare geurtjes in huis achter. Wie frituurt weet als geen ander hoe erg je huis kan stinken als je frituurt in olie. Bereid je friet in een airfryer en je hebt minder last van dit euvel.
 • In de airfryer kun je ook taarten, koekjes en andere dingen bereiden.

Nadelen airfryer:

 • In tegenstelling tot een vetfriteuse is een airfryer vaak erg duur in de aanschaf. Natuurlijk heb je ook exemplaren die budgetvriendelijker zijn, maar die laten nog weleens wat te wensen over.
 • Ben je gek op knapperige frietjes? Dan kan de airfryer daar niet altijd in voorzien. De friet wordt gewoon gaar en smaakt prima, maar het is vaak lastig om de friet net zo krokant te krijgen als in vet.

Vetfriteuse

Voordelen vetfriteuse:

 • Snacks en friet worden in de vetfriteuse vrijwel altijd krokant als je ze lang genoeg frituurt.
 • Een vetfriteuse is vaak goedkoper dan een airfryer.

Nadelen vetfriteuse:

 • Frituren is nu eenmaal minder gezond. Door je eten in olie te frituren krijg je veel meer verzadigde vetten binnen.
 • Je kunt je lelijk verwonden als je eten frituurt. Als de friteuse te vol zit, kunnen vetspetters voor nare verwondingen zorgen.
 • Het is niet de bedoeling dat je oud frituurvet door de gootsteen stort. Je moet er dus een inleverpunt voor zoeken. Bovendien is het ook een lastig en vervelend klusje om de olie te vervangen (bovendien moet je ook steeds weer nieuwe frituurolie aanschaffen).

Lees ook: Recept: pittige garnalen met sperziebonen uit de Airfryer

Beeld: my frying rig door D.L. onder de licentie CC BY-SA 2.0