Recept: upside down karamel cheesecake

Het water loop je toch spontaan in de mond?

Vaak maken we eerst de bodem van een cheesecake voordat we het romige beslag in de bodem storten. Eigenlijk maakt iedereen ‘m zo. Er kleeft alleen een nadeel aan: soms is het zo verrekte moeilijk om de bodem aan te snijden. Vind je het zonde dat je cheesecake uit elkaar valt, wanneer je met een mes aan het worstelen bent met de te hard geworden bodem? Maak dan een upside down cheesecake! Inspiratie nodig? Probeer dan deze heerlijke upside down karamel cheesecake met stukjes chocolade en hazelnoot.

In het programma Nadiya’s Family Favourites vertelt chef Nadiya over haar favoriete gerechten. Eén daarvan is deze zogenoemde ‘Back-to-Front Cheesecake’. Een heerlijke cheesecake en wij hebben het recept!

Dit heb je nodig:

Voor de cheesecakevulling:

  • 900 gram roomkaas
  • 200 gram poedersuiker
  • 150 milliliter sour cream
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 eieren
  • 2 theelepels vanillepasta (of extract)

Voor de karamelsaus:

  • 50 gram boter
  • 170 gram honing creme 
  • Lichtbruin
  • 300 milliliter room
  • Snuf zeezout

Voor de ‘bodem’:

  • 150 gram digestive koekjes
  • 75 gram gesmolten boter
  • 30 gram suiker
  • 50 gram chocolade chips
  • 50 gram hazelnoten, gehakt

Zo maak je het:

  • Begin met de cheesecakevulling. Verwarm een oven voor op 160 °C.
  • Doe 900 gram gram roomkaas in een kom en klop los. Voeg daarna de poedersuiker en sour cream toe en roer goed.
  • Voeg de bloem toe en roer opnieuw.
  • Klop de eieren los in een kom en voeg de eieren daarna aan het roomkaasbeslag toe. Roer opnieuw.
  • Voeg tot slot de vanillepasta toe en roer goed.
  • Bekleed een ronde taartvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
  • Doe het beslag in de taartvorm en bak de taart 60 minuten. Haal de taart daarna NIET uit de oven, maar zet de oven uit. Laat de taart in de oven staan tot de oven volledig is afgekoeld.
  • Maak daarna de karamelsaus.
  • Smelt boter in een pan en voeg de honing toe. Roer en laat het opstaan tot het lichtbruin is. Zet daarna het vuur af en voeg de room en zeezout toe. Roer het nog een keer goed en laat daarna afkoelen.
  • Maak vervolgens de ‘bodem’. Plet de koekjes en doe de geplette koekjes in een kom. Voeg daarna de gesmolten boter toe en roer. Voeg ook de hazelnoten en chocoladestukjes toe en roer opnieuw.
  • Haal de cheesecake uit de vorm en zet op taartplateau.
  • Giet de karamelsaus over de taart. Schep daarna de koelkruimels over de bovenkant van de cheesecake.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: kruidnotenmousse met Licor 43

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Nadiya’s Family Favourites | Beeld: Videostill Nadiya’s Family Favourites