Om te huilen: héél slecht nieuws voor chocoladeliefhebbers…

Zeg dat het niet waar is!

Het probleem dat de vraag naar chocolade stijgt, maar het aanbod van het hemelse snoepgoed niet, hebben we vaak achteloos weggewuifd. Dat zal vast wel meevallen, dachten we. Helaas valt dat niet mee. Uit een nieuw onderzoek dat in Business Insider werd gepubliceerd blijkt dat het aantal cacaoplanten snel afneemt en dat het bestaan van chocolade in gevaar is.

Over 32 jaar is er mogelijk geen chocolade meer…

Klimaatverandering
Hittegolven, droogte en overstromingen, het zijn allemaal gevolgen van de klimaatverandering. Als we zo doorgaan betekent dat dat een derde van alle plant- en diersoorten deze eeuw nog uitsterven; zo ook de cacaoplant. De meeste cacaoplanten groeien in twee kleine landen in Afrika en zijn enorm gevoelig voor de klimaatverandering. Als de groei van de cacaoplanten in dit tempo afneemt, groeien er op zijn vroegst in 2050 geen cacaoplanten meer, waarschuwen experts.

Hoop
Chocoladeliefhebbers hoeven echter niet meteen naar de supermarkt te sprinten om tal van chocoladerepen in te slaan, want er gloort een sprankje hoop aan de horizon. De wetenschappers van de Universiteit van California Berkeley gaan niet bij de pakken neerzitten. Momenteel zijn ze in samenwerking met Mars (onder andere de maker van Twix en Snickers) bezig om een oplossing te vinden. Ze hopen dat de gen aanpassende technologie CRISPR ervoor kan zorgen dat cacaoplanten niet meer vatbaar zijn voor ziektes en in verschillende klimaten kunnen groeien.

Wij hopen vurig dat dit de oplossing voor het chocoladeprobleem is!

Lees ook: Chocolade eten maakt je slimmer! 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Harper’s Bazaar, WNF | Beeld: Pexels