Zo maak je een inductie kookplaat het beste schoon

inductie kookplaat

Dit moet je wel en juist níet doen

Heb jij een inductie kookplaat in de keuken? Dan weet je waarschijnlijk wel dat je hiermee blijft schoonmaken. Inductie is al een stuk makkelijker schoon te houden dan een gasfornuis, maar het blijft een uitdaging om ‘m weer te laten shinen. Wij vertellen je daarom hoe je de schoonmaak het beste aan kunt pakken. 

Inductie kookplaat schoonmaken

Welk soort doekje je gebruikt om de inductie kookplaat schoon te maken, is van groot belang. Het beste kun je hiervoor een microvezeldoekje gebruiken. Deze zijn een stuk zachter dan andere schoonmaakdoekjes, waardoor de kans op krassen tijdens het schoonmaken een stuk kleiner wordt. Dergelijke krassen kun je er niet meer uitkrijgen, dus het is van groot belang om op de juiste manier schoon te maken. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Warm water en schoonmaakmiddel

Neem je kookplaat verder elke dag met warm water af, want dit kan een hele hoop vuil tegengaan. Zorg ervoor dat je de randen ook meeneemt. Hier kunnen namelijk ongemerkt etensresten en vuil ophopen. Dat willen we liever niet op de plek waar we eten bereiden. Gebruik je liever een soepje in plaats van enkel warm water? Gebruik dan afwasmiddel of allesreiniger. Wring je doekje goed uit, zodat het niet te nat is. Ga tot slot altijd nog met een schoon doekje (met alleen warm water) over de inductie kookplaat heen. Dan neem je alle restanten schoonmaakmiddel nog even mee!

Krasvrij houden

Je wilt je kookplaat natuurlijk zo lang mogelijk krasvrij houden. Er zijn daarom een aantal dingen die je absoluut niet moet doen. Gebruik bijvoorbeeld nooit schuursponsjes. Deze kunnen het glas beschadigen en krassen achterlaten. Schurende schoonmaakmiddelen, zoals cif, kun je ook beter vermijden. Allesreiniger kun je prima gebruiken, maar zorg er altijd voor dat je het middel verdunt. Allesreiniger (of andere schoonmaakmiddelen) met citroen en soda kun je beter laten staan. Het bijtend zuur kan je inductie kookplaat namelijk beschadigen. Wanneer je etensresten meteen van de kookplaat verwijdert en er dagelijks een doekje overheen haalt, zijn deze hardnekkige schoonmaakmiddelen gelukkig niet eens nodig.

Lees ook: Huh: blijkbaar moet je na het tandenpoetsen nooit spoelen met water

Bron: Margriet, Roomed | Beeld: iStock