Huh: blijkbaar moet je na het tandenpoetsen nooit spoelen met water

spoelen

Wij leggen uit waarom

Spoel jij je mond ook altijd met water nadat je je tanden hebt gepoetst? Het klinkt heel logisch, maar toch blijkt het allesbehalve verstandig te zijn. Naspoelen met water zou namelijk slecht zijn voor je gebit en zelfs voor gaatjes kunnen zorgen. Wij vertellen je er meer over. 

Spoelen met water

Meestal bevat tandpasta fluoride om je tanden te beschermen tegen gaatjes. Wanneer je na het poetsen je mond spoelt met water, spoel je die fluoride juist weer weg, legt mondhygiëniste Sally Goss uit. “We moedigen mensen alleen aan om de overtollige tandpasta uit te spugen na het poetsen, maar niet om het daarna ook nog met water na te spoelen”, stelt Goss. “Tandpasta bevat namelijk fluoride, wat je tanden versterkt. Als je de resten van je tandpasta dus laat zitten, dan blijft de fluoride langer op je tanden zitten en maakt het je tanden ook sterker.”

Alternatieven

Het beste is dus om je overtollige tandpasta uit te spugen en verder te gaan. Je wilt namelijk niet het beschermlaagje van je tanden afspoelen. Voelt het voor jou niet prettig om je gebit niet na te spoelen? Er zijn gelukkig verschillende alternatieven. Zo kun je volgens Berkely Wellness een minuscule hoeveelheid water in je mond nemen na het poetsen, zodat het gemixt wordt met de restjes tandpasta. Beweeg een aantal keer heen en weer en spuug het mixje vervolgens uit. Zo spoel je je mond toch een beetje na, maar behoud je de bescherming voor je tanden. Een andere optie is om je mond na te spoelen met mondwater dat fluoride bevat. Zo blijft er toch nog een beschermend laagje achter en worden gaatjes voorkomen, maar spoel je de restjes tandpasta wel weg.

Lees ook: Heb jij altijd honger? Dít ingrediënt kan de oorzaak zijn

Bron: Margriet | Beeld: iStock