‘Mijn familie is boos op me omdat mijn broertje niet welkom is op mijn bruiloft’

broertje bruiloft

Hoewel er zo’n 1500 gasten zijn uitgenodigd, is Mats’ broertje niet welkom

Waar Mats* heel close is met zijn tweelingzus Nina, heeft hij nooit een band gehad met zijn jongere broer David. Nu Mats op het punt staat in het huwelijksbootje te stappen, heeft hij dan ook besloten zijn broertje niet uit te nodigen voor de bruiloft. Helaas tot grote woede van zijn familie.

Veel problemen

“Mijn zus en ik hebben ons jongere broertje David nooit begrepen. Ik denk dat niemand in onze familie hem begreep eigenlijk”, begint Mats zijn verhaal op het forum Reddit. “David heeft altijd veel problemen gehad. Op de basisschool wilde hij nooit naast andere kinderen zitten en op zijn tiende werd hij voor het eerst van school gestuurd. Nadat hij van nog eens twee andere scholen was gestuurd, kreeg David thuisonderwijs.”

Contact verbroken

“Op zijn negentiende werd David gediagnosticeerd met een antisociale persoonlijkheidsstoornis”, gaat Mats verder. Zijn broertje kreeg jarenlang therapie, bezocht een psychiater en had een speciaal support team. Ook Mats’ ouders investeerden heel veel tijd in hun jongste zoon. “Ik durf wel te zeggen dat onze ouders tachtig procent van hun tijd en energie aan hem spendeerden, maar het werkte niet”, aldus de man. In datzelfde jaar, toen hij negentien jaar was, ging David uit huis, en verhuisde naar een studio. “Hij nam een baan met bijna nul sociale interactie en verbrak al het contact met mijn zus en mij. De laatste keer dat ik hem zag was op de begrafenis van mijn oom vijf jaar geleden, en toen moest hij gedwongen mee van onze moeder.”

Geen uitnodiging

Een maand geleden ging Mats’ vriend op één knie en vroeg of hij met hem wilde trouwen. De twee zijn van plan om van hun bruiloft een enorm feest te maken. “Ik heb het niet over 500-600 man, maar minstens 1500. We hebben beiden een grote familie en we hebben veel vrienden die we kennen van de middelbare school en onze studies”, vertelt Mats. Hoewel Mats en zijn verloofde een uitgebreide gastenlijst hebben, komt zijn broertje daar niet op voor. “Ik besloot om David niet uit te nodigen voor de bruiloft. Hij praat nooit met iemand, hij verpest altijd de sfeer en hij kan heel onvoorspelbaar zijn. Het enige wat hij voelt is woede en wraak. Hij heeft zelf eens gezegd dat hij het concept van blijdschap niet begrijpt”, aldus Mats.

Belangrijke avond

Dat Mats zijn broertje niet heeft uitgenodigd, viel bij zijn familie niet in goede aarde. Hoewel zijn zus en zijn vader het wel begrepen, draaide zijn moeder volledig door. “Mijn moeder belde iedereen op en inmiddels valt iedereen me lastig. Ze vinden het allemaal absurd dat ik mijn broertje niet uitnodig, alleen omdat hij ‘een beetje anders’ is (hij heeft aan antisociale persoonlijkheidsstoornis, maar oké). Volgens hen beroof ik hem van een heel belangrijke avond”, vertelt Mats. Die laatste opmerking heeft de man aan het twijfelen gebracht: “David brengt heel veel tijd alleen thuis door, dus het zou wel goed voor hem zijn als hij onder de mensen komt. Ik voel me nu wel rot dat ik hem niet heb uitgenodigd.” Hij vraagt zich dan ook af of hij zijn broertje alsnog moet uitnodigen. Wat zou jij Mats aan willen raden?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. De man doet zijn verhaal op het forum onder de naam lurkingcommenting.

Lees ook: ‘Ik ga niet naar de bruiloft van mijn zus omdat mijn partner niet mee mag’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Mélanie Villeneuve