Vader vraagt: hoe spreken kinderen hun bonuspapa of -mama aan?

bonuspapa

‘Haar biologische vader vond het vreselijk dat zijn dochter mij ‘papa’ noemt’

Het kan een lastige kwestie zijn in samengestelde gezinnen. Noem je een bonusmama of -papa bij de voornaam? Of gaat het verder dan dat? Deze stiefvader worstelt met die vraag.

Jonge leeftijd

Elke situatie is natuurlijk weer anders en iedereen mag zelf bepalen hoe de (stief)ouders aangesproken worden. Het kan echter vervelende situaties opleveren, vooral als andere ouders zich gepasseerd voelen. Dat ervaart ook Jens*. Hij kent zijn stiefdochter al sinds erg jonge leeftijd en is gewend dat zij hem ‘papa’ noemt. Maar dat is niet voor iedereen makkelijk.

‘Papa’ zeggen

“De dochter van mijn vrouw was 2 jaar oud toen ze in mijn leven kwam”, vertelt Jens op het forum Reddit. “Na twee jaar begon ik haar mijn dochter te noemen, iets wat mijn vrouw goed vond. Wat ik niet had verwacht, is dat mijn (stief)dochter me ook papa wilde noemen. Haar biologische vader is namelijk ook nog volop aanwezig in haar leven. Maar ik zag het als een compliment en zei haar dat ze me ‘papa’ mag noemen.”

Vader niet eens

De biologische vader van het meisje is hier echter fel op tegen. “Hij zei tegen me dat ze mij niet meer zo mag noemen. Hij voelt zich er ongemakkelijk door en bleef maar benadrukken dat ik niet de biologische vader ben.”

Wat nu?

De vrienden van Jens geven de biologische vader gelijk en zeggen dat hij zijn stiefdochter beter geen ‘papa’ kan laten zeggen. Jens denkt daar echter anders over. “De dochter van mijn vrouw is ook mijn dochter. Ik heb het gevoel dat zij het ook zo ziet, en dan is het toch helemaal oke als ze me papa noemt?” Jens is benieuwd hoe andere mensen hiermee omgaan. Moet hij de biologische vader laten beslissen? Of de keuze aan zijn (stief)dochter laten?

*Jens is niet de echte naam van deze man. Op het forum deelt hij zijn vraag onder de naam thrwaway282828.

Lees ook: Familieperikelen: ‘Mijn zus vroeg mij als bruidsmeisje en mijn stiefzus niet’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels