Vrouw vertelt: ‘Mijn moeder is boos omdat ze haar kleinkind te weinig ziet’

kleinzoon

‘Ze praat me hiermee een schuldgevoel aan, maar zou ik echt meer moeite moeten doen?’

Leonie* kreeg vijftien maanden geleden onverwacht een derde kindje. Het nakomertje was niet alleen een welkome verrassing voor haarzelf en haar man, maar ook voor haar moeder, die nu nog een keer oma is geworden. Leonie en haar moeder liggen echter behoorlijk met elkaar in de knoop, omdat ze beiden andere ideeën hebben over de band tussen grootmoeder en kleinzoon.

Derde baby

“Mijn man en ik hadden nooit het plan meer kinderen te krijgen, we hebben al twee jongens die op de middelbare school zitten. Toch hebben we er nu nog een zoontje van vijftien maanden bij. De nieuwe baby werd meteen verwelkomd in de familie”, vertelt Leonie op het forum Reddit. “Mijn moeder woont maar 30 minuutjes bij ons vandaag, dus ik dacht dat ik haar wel vaker zou zien, al is onze band eerlijk gezegd niet erg goed.”

Moeilijke bevalling

“De bevalling was behoorlijk traumatisch. Vlak na de geboorte wilden we even geen kraambezoek, zodat ik alle rust had om te herstellen. Mijn moeder was er niet blij mee dat ik haar en haar nieuwe man niet naar het ziekenhuis liet komen. Ik had wilde gewoon echt niet dat iemand me in een luier voor volwassene en een sportbeha zag zitten”, vervolgt Leonie.

Niet in dank afgenomen

De moeder van Leonie is erg teleurgesteld dat ze haar kleinzoon niet meteen te zien kreeg. “Ze bleef ons een beetje vermijden daarna. En toen begon de pandemie. Daardoor zag ze mijn zoontje helemaal niet voor een paar maanden – pas toen hij zeven maanden oud was.” Daarna bezoekt Leonie haar moeder nog een paar keer met de baby, maar hun moeder-dochter-band wordt er niet beter op. “Op een gegeven moment was ik er klaar mee om onze relatie te proberen te verbeteren, dus ging ik minder vaak langs. Ik heb tegen mijn moeder gezegd dat ze maar vaker bij ons langs moet komen als ze haar kleinzoon wil zien. Mijn man en ik werken beide fulltime, dus dat is voor ons makkelijker.”

Schuldgevoel

De moeder van Leonie komt echter pas langs op de eerste verjaardag van de baby. “Ik ben daarna nog maar één keertje bij haar langsgegaan. Mijn moeder praat me daarover nu een schuldgevoel aan, omdat ze haar kleinzoon niet leert kennen, en hij haar niet. Ze is boos omdat ze hem bijna nooit ziet. Moet ik toch meer moeite doen? Ben ik verantwoordelijk voor hoe vaak mijn zoon zijn oma ziet?”

*Leonie is niet de echte naam van deze vrouw. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam soundslikemahnamahna.

Lees ook: Oma biecht op: ‘Ik weiger om ’s nachts op de kleinkinderen te passen’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels