‘Koetsiekoetsie’: koppels die babytaal met elkaar spreken zijn gelukkiger

babytaal

Babytaal schept blijkbaar een sterkere band tussen partners

“Schatje patatje, wil jij eventjes door mijn haartjes kriebelen?” Babytaal, maar dan tegen je partner. De een vindt het fijn, terwijl bij een ander de nekharen ervan omhoog gaan staan. Goed nieuws voor die eerste groep mensen: als je partner en jij in babytaal tegen elkaar praten, is dat juist hartstikke goed voor je relatie. 

Babytaal

Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische seksuologe Audrey Aerens van de KU Leuven. Zij keek naar de gewoonten van 1142 mensen. Hieruit blijkt dat maar liefst twee op de drie mensen af en toe in babytaal tegen hun partner praten. Dit gebrabbel bestaat uit het gebruiken van korte zinnen, veel verkleinwoordjes en uitdrukkingen die alleen zij begrijpen.

Betere relatie

En blijkbaar is dit gebrabbel hét geheim voor een gelukkige relatie. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die babytaal gebruiken gelukkiger zijn in hun relatie dan partners die ‘normaal’ tegen elkaar praten. Zij hebben een gezondere relatie, zijn hechter én tonen meer affectie. Ze pakken elkaar vaker vast én het gaat er vuriger aan toe tussen de lakens. Hmm… geen sexy talk, maar eens babytaal proberen dan.

Verbindend effect

Volgens seksuoloog Kaat Bollen zijn deze resultaten niet zo verrassend. “Het verbaast me niet dat babytaal een relatie kan bevorderen. Sterker nog,” gaat ze verder, “ik denk dat je het nog breder kan trekken. Wanneer koppels samen een taal spreken en dingetjes tussen hun twee hebben die niemand begrijpt, dan versterkt dat de relatie omdat dat verbindend is. Het geeft je het gevoel van: wij met z’n tweetjes tegen de wereld.” Dat verbindende effect zorgt voor een goede en sterke band tussen partners.

Koosnaampjes

Af en toe wat meer koosnaampjes gebruiken voor je grote liefde, is dus best een goed idee. “Maar je moet wel zorgen dat het echt iets van ‘jullie’ is”, stelt Bollen. “Het is niet omdat je nu leest dat het een positief effect kan hebben, dat je je lief spontaan ‘poepie’ moet beginnen noemen. Het belangrijkste is dat het natuurlijk aanvoelt.”

Lees ook: Wedding inspiration: 10x fantastische thema’s voor jullie bruiloft

Bron: HLN | Beeld: Unsplash