‘Mijn man is door mijn toedoen ontslagen. Ik voel me er niet schuldig over’

ontslagen

‘Ik vind het enorm vervelend dat hij geen verantwoordelijkheid neemt’

Esmee* is al een paar jaar getrouwd met Jurre. Hij neemt zijn baan verre van serieus en zoekt continu een excuus om niet te hoeven werken. Esmee is er helemaal klaar mee en heeft er indirect voor gezorgd dat Jurre is ontslagen. Het heeft voor een fikse ruzie gezorgd en Esmee vraagt lezers op Reddit om advies.

Lager loon en extra baan

“Jurre en ik zijn al een paar jaar getrouwd”, begint Esmee haar verhaal. “Hij heeft al een tijdje een slechte gewoonte, namelijk dat hij excuses verzint om niet naar zijn werk te hoeven. Soms heeft hij gewoon geen zin om ernaartoe te gaan en liegt hij tegen zijn baas. Het heeft behoorlijk wat consequenties, want Jurres baas heeft zijn loon inmiddels verlaagd omdat hij zo vaak afwezig is. Ik heb er inmiddels een tweede baan bij genomen, omdat het anders lastig wordt om rond te komen.”

Verslaafd aan gamen

Daar houdt de ellende niet op, want Jurre blijkt ook nog eens een gameverslaving te hebben. “Hij heeft een tijdje geleden een PlayStation 5 van zijn neefje overgekocht en zit inmiddels dag en nacht voor dat ding”, schrijft Esmee. “Ondertussen blijft hij maar smoesjes voor zijn baas verzinnen. Deze week heeft hij gezegd dat hij heftig aan de diarree is geraakt, waardoor hij hele dagen thuis moest blijven. Ik heb inmiddels alles al wel voorbij horen komen, van een griepje tot een gebroken arm en maagproblemen.” Inmiddels is Esmee er behoorlijk klaar mee. “Ik vind het ongelofelijk vervelend dat hij zijn werk niet serieus neemt en dat het ons geldproblemen bezorgt. Iedere keer dat ik hem ermee confronteer, zegt hij dat ik me er niet te veel mee moet bemoeien. Ik word dan boos en zeg tegen hem dat het zijn schuld is dat ik meerdere banen heb.”

De waarheid verteld

Een paar dagen geleden barstte de bom. “Jurre lag nog te slapen, want hij was de hele nacht opgebleven om videogames te spelen. Toen ik hem wakker maakte en hem vertelde hoe laat het al was, zei hij dat hij zijn werk zou skippen. Zijn baas had hem vlak daarvoor een laatste waarschuwing gegeven, daar was ik van op de hoogte. Even later belde hij en ik nam de telefoon op, want Jurre was weer in slaap gevallen. Hij vroeg me waar Jurre was en of hij op het werk zou verschijnen. Ik besloot eerlijk te zijn en vertelde hem dat Jurre niet zou komen omdat hij had zitten gamen.” Vlak daarna ging Esmee zelf naar haar werk.

Lange ruzie

Een paar uur later werd Esmee gebeld door Jurre, die duidelijk in paniek was. “Jurre had een bericht gekregen van zijn baas, waarin stond dat hij ontslagen was. Hij vroeg me meteen of ik er iets mee te maken had en ik zei dat ik zijn baas de waarheid heb verteld. Jurre werd enorm boos en zei dat ik ‘alles had verpest’. Ik zei dat hij mij niet de schuld kan geven van zijn eigen vervelende gedragspatronen. Hij heeft zelf een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel getoond en ervaart daar nu de consequenties van. Jurre zag het echter als een soort wraak en wil nu al een aantal dagen niet meer tegen me praten. Ik voel me er totaal niet schuldig over, omdat ik vind dat het tijd was dat hij op z’n nummer gezet werd. Moet ik het goedmaken met hem, of moet hij zijn excuses aanbieden?” Wat zou jij tegen Esmee zeggen?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam RosieBaker19.

Lees ook: ‘Ik word er gek van dat mijn man me midden in de nacht wakker maakt’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Afif Kusuma