Liefdesperikelen: 7 kenmerken die wijzen op een ongezonde relatie

ongezonde relatie

Herken je deze relatietwijfels? Dan is het misschien tijd om goed na te denken over jullie toekomst

Iedere relatie kent zo zijn ups en downs. Ruzies en twijfels horen (helaas) gewoon bij de liefde. Heb je toch een slecht onderbuikgevoel over je relatie? Steken er steeds meer twijfels de kop op? En voel je je voortdurend onzeker? Er is een kans dat je een ongezonde relatie hebt. Hier zijn 7 kenmerken die erop wijzen dat de verhoudingen tussen jou en je partner niet meer goed liggen.

1. Je geeft meer dan je neemt

Het eerste kenmerk van een ongezonde relatie is dat je meer geeft dan je neemt, en dan hebben we het niet over bosjes bloemen en andere cadeautjes. Het gaat juist over de kleine, maar speciale dingen die je partner voor jou doet en andersom. Verras jij je lief met een massage of favoriete maaltijd, maar krijg je nooit iets spontaans terug? Of blijft de ander altijd stil als jij aan een goed gesprek probeert te beginnen? Dit kan een teken zijn dat je relatie niet meer gezond is en je jezelf onnodig uitput. Let wel, het is belangrijk om eerst goed te communiceren wat jullie van elkaar verwachten voordat je conclusies trekt. Misschien is je partner zich niet bewust van zijn of haar houding. 

2. Je voelt je angstig als jullie niet samen zijn

Eerst is dit misschien een teken dat je smoorverliefd op elkaar bent en niet zonder elkaar kunt, maar als je al langer in een relatie zit, ligt dit anders. Voel je je onzeker en angstig als jullie niet samen zijn? Vraag je dan af waar dit aan ligt. De kans bestaat dat je partner een te grote controle over jouw leven en beslissingen heeft gekregen. Als je voortdurend op zoek bent naar goedkeuring, liggen de verhoudingen in jullie relatie niet goed. In een gezonde relatie moet je de ruimte krijgen om alleen te zijn en je eigen keuzes te maken. Wanneer je hier niet met je partner over durft te praten, is dat een duidelijk teken dat je niet in een veilige en warme relatie zit.

3. Jullie herhalen dezelfde ruzie

Komen dezelfde discussies iedere week weer opborrelen? Wie zet het vuilnis buiten, wie is er altijd te moe om iets leuks te doen… Sommige stellen lijken keer op keer dezelfde ruzies te herhalen. Herken je dit in jouw relatie? Als jullie elkaar keer op keer in de haren vliegen over hetzelfde onderwerp, kun je je afvragen of jij en je partner wel de goede kant op gaan. Denk ook bij jezelf na of jullie ruzie maken over simpele dingen om moeilijkere onderwerpen uit de weg te gaan. In een gezonde relatie moet er ruimte zijn voor communicatie, persoonlijke verbetering en het oplossen van terugkerende problemen. 

4. Jullie blijven oude koeien uit de sloot halen

Een ander kenmerk van een ongezonde relatie is dat jullie elkaar dingen blijven verwijten die lang geleden zijn gebeurd. Ook hier geldt: blijf niet hangen in deze negatieve manier van communiceren. Als je excuses hebt gemaakt, zorg er dan ook voor dat alles écht vergeven en vergeten is. Lukt dat niet? Dan is het misschien tijd om goed na te denken of je nog wel positieve gevoelens uit deze relatie haalt.

Benieuwd naar nog drie tekenen van een ongezonde relatie? Lees snel verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2