Onderzoek wijst uit: door meer tijd met vriendinnen door te brengen leef je langer

vriendinnen langer leven onderzoek

Snel maar weer een datum prikken met je beste vriendinnen!

Zit je even niet zo lekker in je vel? Dan kan er niets beters zijn dan even je hart te luchten bij je beste vriendin(innen). Het kan heel goed helpen om even al je negatieve gevoelens van je af te zetten en goed advies te ontvangen van je dierbaren. Maar niet alleen hiervoor is het goed, ook -blijkt uit wetenschappelijk onderzoek- heeft het een positieve invloed op je gezondheid naarmate je ouder wordt. 

Dat is nog eens positief nieuws!

De super-ouderen

Onder verschillende ouderen deden onderzoekers van de Northwestern University een grootschalig onderzoek. Tijdens dit onderzoek werd er gekeken of er een verband ligt tussen sociale contacten en de gezondheid van een mens. De deelnemers mochten een vragenlijst invullen over hun fysieke- en psychische welzijn. De kandidaten werden in twee groepen verdeeld: de ‘super-ouderen’ en de ‘gemiddelde ouderen’. Uit het onderzoek bleek al dat de super-ouderen, ook wel 80+ extraordonaire genoemd, in tegenstelling tot de gemiddelde ouderen een heel goed geheugen hadden en een bijzonder goed cognitief bewustzijn.

Veel sociale contacten

Het grootste verschil in de levensstijl tussen de twee groepen is vooral de grote sociale kring die de super-ouderen door de jaren heen om zich heen hadden verzameld. Deze groep gaf aan bevredigende vriendschappen te hebben, mensen waar ze echt op kunnen bouwen. Op de andere vlakken, bijvoorbeeld autonomie, activiteit en doelen in het leven, scoorden de kandidaten gemiddeld hetzelfde.

Positieve invloed

Eerder onderzoek toonde deze conclusie ook al aan. Uit een studie van William J. Chopik bleek dat vriendschappen, en voornamelijk hechte familiebanden, een bijzonder goede invloed hebben op de gezondheid op langere termijn. Zo zegt Chopik in zijn onderzoek: “We kiezen onze vrienden zelf, omdat we erop vertrouwen dat ze een positieve invloed op ons leven zullen hebben. Ze geven ons goed advies, omdat ze het beste met ons voorhebben.” Dankzij deze hechte vriendschappen hebben we volgens Chopik minder kans op hartaandoeningen, diabetes type 2, artritis en dementie. Direct maar weer een gezellig vriendinnen weekend plannen dus!

Lees ook: 10 dingen die je moet doen voor een gezonde en gelukkige relatie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: pxhere