En nee, het heeft niets te maken met oogcontact of aanrakingen
Liefde is leuk en spannend, maar kan ook erg onzeker zijn. “Vindt hij of zij me écht leuk?” vragen we ons de hele dag door af. Volgens recent onderzoek hoef je niet naar iemands lichaamstaal te kijken om hierachter te komen. Nee, je moet kijken in hoeverre jullie lichaamsfuncties, zoals hartslag en zweten, gelijk gaan lopen.
De vonk
Dat blijkt uit een nieuwe studie van gedragswetenschappers aan de Universiteit Leiden. De Leidse wetenschappers waren benieuwd naar de ‘vonk’ waar je in menig liefdesprogramma over hoort. “Je hoort weleens over mensen die in theorie goed bij elkaar passen, maar bij wie de vonk niet overslaat. Wij wilden weten of je die vonk kunt kwantificeren”, zegt psycholoog en onderzoekster Mariska Kret.
Onderzoeksopzet
Kret en haar medewetenschappers organiseerden daarom tijdens een muziekfestival een speeddate. Hierbij lieten zij twee potentiële partners in een aparte onderzoeksruimte met elkaar kennismaken. Twee minuten lang mochten zij alleen maar kijken naar de ander. Daarna hadden ze nog twee minuten om met elkaar te praten. Het was niet écht een doorsnee date. De proefpersonen werden namelijk aangesloten op sensoren die hun hartslag en huidgeleiding konden meten. Daarnaast werden al hun lichaamsbewegingen geregistreerd en kregen ze speciale brillen op waarmee de richting van hun blik werd gemeten. Na de ‘date’ moesten ze vragen beantwoorden, zoals of ze op een echte date zouden willen en of ze dachten dat de ander dat ook zou willen.
Lichaamstaal
Wat bleek? Lichaamstaal, zoals staren, gezichtsuitdrukkingen, aanraken van het gezicht en knikken, was geen goede voorspeller van aantrekkingskracht tussen de speeddaters. Het kwam wel voor dat de proefpersonen elkaars gedrag imiteerden, zoals glimlachen of knikken wanneer de ander dat deed. Maar volgens de onderzoekers hield deze lichaamstaal geen verband met ‘de vonk’ die oversloeg.
Lichaamsfuncties
Die vonk werd wel gevonden met betrekking tot de interne lichaamsfuncties. Hoe groter de aantrekkingskracht tussen twee mensen, hoe beter hun hartslag en huidgeleiding met elkaar synchroniseerden, bleek uit het Leidse onderzoek. “Over het algemeen hebben mensen geen controle over zulke fysiologische functies. We kunnen het hart van de ander niet waarnemen. Maar vaak kan onze fysiologie wel ons onderbewustzijn beïnvloeden”, aldus promovendus Eliska Prochazkova. Tenzij je nog wat sensoren voor het hart en de huid hebt liggen, is dit misschien niet de béste manier om erachter te komen of iemand je leuk vindt. Misschien is het dus beter om het gewoon maar eerlijk te vragen.
Lees ook: Onderzoek: stel iemand deze 36 vragen om verliefd te worden