Tinder gaat singles controleren op crimineel verleden

Tinder crimineel

De achtergrondcheck moet online daten veiliger maken

Iemand tegenkomen in een café of in de sportschool gaat in deze tijd een beetje moeilijk. Een datingapp op je telefoon downloaden is daarentegen een fluitje van een cent. Vervolgens lekker swipen en kletsen met leuke matches. Maar een date? Dat is toch altijd wel een beetje spannend. Je weet namelijk nooit precies wie je straks tegenover je hebt. Met een nieuwe functie wil Tinder deze onzekerheid wegnemen. De datingapp gaat namelijk een achtergrondcheck uitvoeren. 

Gendergerelateerd geweld

Tinder gaat binnenkort via een achtergrondcheck controleren of singles een crimineel verleden hebben. Het moederbedrijf van de datingapp, Match, heeft geïnvesteerd in Garbo, een non-profitplatform dat gespecialiseerd is in achtergrondchecks op mensen. Garbo is opgericht om gendergerelateerd geweld in het digitale tijdperk te helpen voorkomen.

Achtergrondcheck

Naar eigen zeggen verzamelt het platform “openbare registers en rapporten van geweld of misbruik, inclusief arrestaties, veroordelingen, huisverboden, intimidatie en andere geweldsmisdrijven”. Hier is vaak alleen een eerste naam en een telefoonnummer voor nodig, aldus Garbo. Op deze manier moet het makkelijker worden om in de app extra informatie te vinden over potentiële dates. De nieuwe functie heeft als doel om online daten veiliger te maken.

Even geduld

Tinder is de eerste app die deze nieuwe functie krijgt. Later zullen andere Match-apps, zoals OKCupid en Hinge, mogelijk ook de mogelijkheid krijgen om een achtergrondcheck te doen. Het lijkt erop dat deze nieuwe functie niet geheel gratis zal zijn, al is de precieze prijs nog niet bekend. Nederlandse daters zullen tevens nog even geduld moeten hebben, aangezien de achtergrondcheck waarschijnlijk eerst alleen in de Verenigde Staten beschikbaar zal zijn.

Lees ook: Corona en toch (veilig) daten

Bron: The Verge | Beeld: Unsplash, Mika Baumeister