Hoe kan het dat we op vakantie sneller verliefd kunnen worden?

Dit is het verlossende antwoord

Hoe kan het toch dat we op vakantie smoorverliefd kunnen worden op de charmante Fransman, temperamentvolle Spanjaard of die Italiaanse hunk? Hoewel het lijkt alsof we echt verliefd zijn – met vlinders en al – blijkt dat we niet écht verliefd worden wanneer we op vakantie zijn. Dit is hoe het zit.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft wel eens een vakantieliefde gehad, blijkt uit onderzoek van datingsite Lexa.

Resultaat door omstandigheden

Ook blijkt uit het onderzoek dat we op vakanties sneller verliefd kunnen worden dan thuis. Sandra Langeslag, universitair docent aan de University of Missouri-St. Louis legt uit dat het de vraag is of je verliefdheid het resultaat is van de omstandigheden, of dat het echt op de persoon zelf is. “Het gaat vaak meer om de uitdaging en het spel dat je thuis niet speelt, dan om ware liefde”, legt ze uit. “Zeker door een nieuwe omgeving onderneem je vaak dingen die je thuis niet zo snel zou doen.”

Psychisch proces

De kans is dus zeer aanwezig dat je dus eigenlijk helemaal niet écht verliefd wordt op die buitenlandse hunk. Het heeft allemaal te maken met een psychisch proces dat je meemaakt als je op vakantie bent. Op vakantie doen we andere dingen dan thuis en hierdoor voelen we ons meer ‘levend’. Door alle nieuwe ervaringen op vakantie en het zijn in een andere omgeving, word je blijer én kun je dus sneller verliefde gevoelens krijgen. In de psychologie wordt dit ook wel de ‘misattribution of arousal’ genoemd: je ontzettend blij voelen, maar dit komt niet per se door die knappe buitenlandse man of vrouw.

Vakantieliefde

Daar komt bij dat bij de meeste vakantieliefdes, als je dan al echt verliefd bent op de ander, het ‘houden van’ en het contact blijven houden met hem of haar geen stand houdt bij thuiskomst. Het was mooi en romantisch voor daar, maar deze liefde past niet in jouw dagelijkse leventje in Nederland. Hoe je dan die vakantieliefde uit je hoofd kunt zetten? Volgens de experts is dit simpel: herinner je vooral de negatieve kanten van deze liefde. Dan waait de verliefdheid vanzelf weer over.

Lees ook: Fanatieke hardlopers zouden om deze reden dagelijks chocolade moeten eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Quest | Beeld: Unsplash