Door deze 8 gewoontes verhoog je de kans op een lang en gezond leven

8 gewoontes lang en gezond leven

Dat willen we toch allemaal?

Stuk voor stuk hopen we dat we zo gelukkig en gezond mogelijk oud worden. Hoewel je natuurlijk niet in de toekomst kunt kijken, kun je de natuur wel een klein handje helpen. En hiervoor hoef je helemaal geen rare diëten te volgen of merkwaardige drankjes achterover te slaan. Door deze 8 gewoontes toe te passen, kun je de kans op een lang en gezond leven aanzienlijk verhogen. Begin er vandaag nog mee!

Zekerheid op een lang en gezond leven heb je natuurlijk nooit, maar je kunt de kans erop wel aanzienlijk vergroten!

1. Positieve instelling

Niemands leven is altijd rozengeur en maneschijn. Maar de manier waarop je met tegenslagen omgaat, is wel heel bepalend voor de rest van je leven. Door een positieve kijk op het leven te hebben en te bedenken dat je het eigenlijk heel goed hebt, kun je de kans op gezond oud worden vergroten. Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in The MBJ. Ben je iemand bij wie het glas over het algemeen halfleeg is? Neem dan elke dag 5 minuten de tijd om je de best mogelijke versie van jezelf in te beelden. Een onderzoek uit het Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry wees uit dat mensen die dit elke dag deden, na twee weken al positiever in het leven stonden.

2. Bakkie troost

Je dagelijkse kopje koffie hoef je gelukkig niet te laten staan. Integendeel zelfs: het drinken van 1 à 2 kopjes koffie per dag kan bijdragen aan een langere levensduur. Dat is niet het enige, want koffie vermindert daarnaast ook de kans op Parkinson en Diabetes type 2.

3. Massages

Moet je altijd bij je partner zeuren om een rugmassage? Vanaf nu heeft hij of zij geen excuus meer. ”Massages verhogen de productie van het hormoon Oxytocine, waardoor je je goed voelt. Het verlaagt stress en normaliseert de bloeddruk”, vertelt een gezondheidsdeskundige aan Good Housekeeping. Heb je geen partner? Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken bij een masseur.

4. Beweging

Zou je jezelf niet bepaald omschrijven als een fitgirl? Geen paniek, want je hoeft echt niet urenlang in de sportschool te zwoegen om gezond te blijven. Toch is dagelijks bewegen wel erg belangrijk. Het kan de kans op een oude dag namelijk met maar liefst 22 procent verhogen, volgens recent onderzoek in de British Journal of Sports Medicine. Ga dus eens een flink stuk wandelen of pak eens wat vaker de fiets.

5. Vaker vis

Door minstens twee keer per week vis te eten, krijg je veel gezonde Omega 3-vetten binnen. Deze vetten verhogen de kans op een lang en gezond leven.

6. Noten eten

Ongezouten en ongebrande noten doen wonderen voor je gezondheid. Ze zitten boordevol antioxidanten en vezels en ze verlagen je cholesterol. Een klein handje noten per dag is al voldoende!

7. Zonsondergang

Kijken naar een zonsondergang is natuurlijk superromantisch, maar het verlaagt ook nog eens het stresshormoon in je lichaam en het geeft je gelukshormoon een boost. Naast mooi, is het dus ook nog eens heel gezond!

8. Vriend(inn)en

Volgens meerdere studies kan een actief sociaal leven bijdragen aan een lang en gezond leven. Goed excuus om weer eens gezellig met vriendinnen te gaan lunchen, een borrel te drinken of lekker te gaan shoppen.

Lees ook: Opgegroeid met een zusje? Dan herken je deze 10 ergernissen gegarandeerd!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping, Libelle | Beeld: Unsplash