8-jarige Ruby een van de jongste huiseigenaren

De vader van het meisje krijgt momenteel echter veel kritiek over zich heen

Veel mensen beginnen pas serieus na te denken over het kopen van een huis wanneer ze al een tijdje een goede baan hebben. De Australische Ruby is er echter vroeg bij. Al op 6-jarige leeftijd had zij een huis op haar naam staan. Al kreeg ze heus wel wat hulp bij de aankoop. 

Een behoorlijke investering

De nog erg jonge Ruby McLellan heeft al op jonge leeftijd geleerd dat ‘wie wat bewaart, wat heeft’. Zo gaf de jonge meid haar zakgeld niet uit aan speelgoed of aan snoep, maar spaarde ze haar geld. Haar oudere broer, de 14-jarige Angus, en haar 13-jarige zus Lucy deden hetzelfde. Samen wisten de kinderen 6.000 Australische dollars te sparen en dit was in het land down under genoeg voor een aanbetaling van een huis. Maar om daadwerkelijk een huis te kopen, legden de ouders een groot deel bij. Twee jaar geleden waren de drie kinderen daardoor in staat om een huis in het Australische Victoria te kunnen kopen.

De drie kinderen kochten het huis voor 671.000 Australische dollars, wat neerkomt op 404.100 euro. Inmiddels is dat huis 960.000 Australische dollar waard (578.136 euro). Een behoorlijk bedrag.

Wel hulp van papa

Hoe drie kinderen een huis kunnen kopen? Daar heb je natuurlijk wel hulp van een volwassene bij nodig. Ruby, Angus en Lucy hadden het geluk dat hun vader Cam McLellan de CEO van het vastgoedbeleggingsmaatschappij OpenCorp is. Hij weet precies hoe de huizenmarkt in elkaar steekt. De vader leerde zijn kinderen dan ook de basics van investeren.

Door een huis te bemachtigen, wilde Cam zijn kinderen een vliegende start in het leven geven. “Over ongeveer tien gaan onze kinderen op zoek naar hun eigen huis en de aanbetalingen zullen dan wel rond de 200.000 Australische dollar liggen. Het is onmogelijk dat kinderen van vandaag de dag dan een huis kunnen veroorloven zonder de hulp van ouders”, vertelde hij daarover aan DailyMail.

En het huis in Victoria mag dan wel op naam van zijn kinderen staan, maar Cam zorgt ervoor dat er verantwoordelijk mee wordt omgegaan. Zo zullen hij en zijn vrouw het huis onderhouden. Ondertussen wordt het verhuurd. Het plan is om het huis vervolgens te verkopen wanneer de kinderen jongvolwassen zijn. Alle kinderen krijgen daarna een deel van het nettobedrag. Dit bedrag kunnen ze dan gebruiken om een huis voor zichzelf te kopen.

Uitgebreide uitleg

Voordat de kinderen het huis konden kopen, probeerde vader Cam hen zo goed mogelijk uit te leggen hoe het proces werkte. Hij gebruikte hiervoor veel tekeningen. Zijn jongste dochter Ruby, die toen nog maar zes jaar oud was, begreep het alleen niet helemaal. Cam moest haar bijvoorbeeld uitleggen dat ze niet zelf in het huis kan wonen of er met vriendinnetjes naartoe kan gaan.

Online kritiek

Ondanks dat de familie Australisch is en in Australië woont, gaat het verhaal de hele wereld over. En hoewel er ook positieve reacties zijn – mensen die het slim van de ouders vinden dat ze hun kinderen op deze manier helpen – is er ook veel kritiek. Veel mensen stellen dat het huis niet echt van de kinderen is, maar van de ouders. De kinderen legden slechts een klein deel bij. Ook wordt Cam beschuldig van slecht vaderschap en mensen beweren dat het huis wel illegaal zal zijn bemachtigd.

Reactie op kritiek

Aan DailyMail doet Cam zijn verhaal. Hij vertelt dat het huis volledig legaal is bemachtigd en dat het huis wel degelijk op naam van zijn kinderen staat. Het huis wordt verhuurd tot de kinderen volwassen zijn en Cam begrijpt dat huurders het misschien wat gênant vinden om huur aan kinderen te betalen. Hij vervolgt dat het huis om pragmatische redenen is gekocht, niet om een punt te maken. “Ik wil mijn kinderen helpen om te sparen voor een aanbetaling. Ik wil dat ze slim leren investeren.”

Op internet vielen mensen ook de jonge kinderen van Cam aan. De vader stelt dat hij ervoor zorgt dat zijn kinderen dit niet te lezen krijgen. “Het is makkelijk om hier boos over te zijn als je zelf geen eigen huis hebt of geen offers bracht. Het is makkelijk om een kind aan te vallen dat een voorsprong heeft.”

De vader vindt dat de personen die kritiek hebben, hun energie beter kunnen steken in het vinden van manieren om te sparen, zodat ze een eigen huis kunnen kopen. “De leefstijl van jongvolwassenen is momenteel erg flamboyant. Ik had drie banen, ik ging niet uit en ik verkocht mijn auto (om mijn eerste huis te kunnen kopen, red), vervolgt Cam. “Ik wil mijn kinderen op jonge leeftijd bijbrengen dat je soms offers moet brengen.”

Lees ook: ‘Mijn schoonouders moesten door de politie mijn huis uit worden gezet’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: DailyMail | Beeld: Adobe Stock