Aha! Hierom moet je witte was altijd op 40 graden wassen

witte was

Zo blijft jouw kleding stralend wit!

Je kleding wassen op 30 graden, komt je vast bekend voor. Je wilt het voorzichtig wassen, om je kleding zo lang mogelijk mooi te houden. Voor de gekleurde was is het prima, maar witte was kun je beter op minimaal 40 graden wassen. Wij vertellen je waarom.

Wasmiddel

Je zult het misschien niet denken, maar het ligt grotendeels aan het soort wasmiddel. Wasmiddel voor witte was verschilt enorm met wasmiddel voor gekleurde was. Voor een wit wasje kun je prima het wasmiddel voor gekleurde was gebruiken, maar andersom niet. Het bevat namelijk bleekmiddel om witte kleding zo lang mogelijk wit te houden. Wanneer je wit wasmiddel voor de gekleurde was gebruikt, komt het bleekmiddel ook op de gekleurde kleding. Zonde!

Temperatuur

Als de kleding niet te vies is, kun je de gekleurde was wel op 30 graden wassen. Handig, want dat scheelt veel in je portemonnee. Bij witte was is dit anders, deze kleding moet je warmer wassen. De ingrediënten van bleekmiddel gaan namelijk pas werken bij een temperatuur van 40 graden. Je witte kleding wassen op 30 graden heeft dus weinig effect en wordt helaas minder goed schoon.

Wasprogramma

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten wasmiddel. Je hebt vloeibaar wasmiddel, poeder en pods. Uit meerdere testen is gebleken dat wasmiddel in poedervorm het beste werkt. Oftewel: was je witte kleding in een wasmachine met wit waspoeder én op 40 graden en je kleding komt er stralend wit uit!

Daarnaast kun je het beste een katoenprogramma kiezen als je met wit wasmiddel wast. Wit wasmiddel is minder bruikbaar voor zijde en wollen kleding. Door het bleekmiddel kunnen de natuurlijke vezels van deze stoffen aangetast worden.

Lees ook: ‘Aha: zo vaak zou je je jeans moeten wassen’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay