Aha: zó maak je eenvoudig die rottige lamellen schoon

lamellen

Er zijn een paar handige trucjes voor

Lamellen zorgen ervoor dat je huis op zonnige dagen mooi beschut blijft. Het schoonmaken ervan is echter een behoorlijke klus, waardoor we dat het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Tot je op elke plaat een dikke laag stof ziet liggen… Gelukkig zijn er trucjes die je kunt toepassen om je lamellen zo snel mogelijk schoon te krijgen. Wij vertellen je er meer over.

Stofzuiger, kwast, sok of stukje stof

Een makkelijke en snelle manier om lamellen schoon te krijgen, is door de stofzuiger kort langs elke plaat te halen. Ook kun je het stof wegvegen met een schilderskwast of een afstoffer. Zorg ervoor dat het stof zoveel mogelijk op de grond komt en ga er daarna kort met de stofzuiger overheen. Een derde optie klinkt misschien gek, maar werkt wel: doe een katoenen sok om je hand en spray daar wat schoonmaakmiddel op. Veeg met je hand langs iedere plaat van je lamellen en pluk het verzamelde stof met je andere hand van de sok af. Wil je de lamellen ook meteen drogen? Pak dan een droge sok en ga daarmee nogmaals over alle platen van je lamellen heen. Deze methode kun je ook toepassen met een stukje katoenen stof (bijvoorbeeld een shirt) in plaats van een sok.

Optie voor als je lamellen echt heel vies zijn

Ligt er niet alleen een laag stof, maar ook een laag vet op je lamellen? Dan kun je beter een ander trucje proberen. Leg een handdoek in je badkuip of op de vloer van je douche. Vul de badkuip met warm water (of laat de douche even stromen) en giet flink wat afwasmiddel over de handdoek heen. Maak de lamellen los van het plafond en leg ze op de handdoek. In een badkuip moet het water zo diep zijn dat de lamellen erin wegzinken. Doe je dit in de douche, dan moet je de douche lang laten stromen. Laat het afwasmiddel ongeveer een half uur intrekken. Dip de lamellen nog een aantal keer goed in het water (als je de badkuip gebruikt) of spoel ze goed af (als je de douche gebruikt). Pauzeer tussendoor even om de losse platen van de lamellen met een zachte nylon borstel te scrubben, zodat het vuil echt goed loskomt. Zorg ervoor dat je de badkuip of de douche na afloop goed afspoelt, zodat er geen vuil achterblijft. Droog de lamellen af met een nieuwe handdoek.

Wil je je bad of douche niet vies maken, maar hebben je lamellen wel echt behoefte aan een grote schoonmaak? Leg ze dan op een zonnige dag buiten. Giet er weer wat zeep overheen en spoel ze vervolgens goed af met een tuinslang. Draai de lamellen halverwege in hun geheel om en spoel de andere kant. Indien nodig kun je ook hier met een zachte nylon borstel aan de gang gaan om het vuil los te borstelen. Laat de lamellen vervolgens drogen op het gras of hang ze op (bijvoorbeeld aan je wasrek).

Vuil in de toekomst voorkomen

Het wordt aangeraden om je lamellen ongeveer elk half jaar goed schoon te maken. Wil je zeker weten dat het stof niet (snel) meer terugkomt? Mix dan wat warm water met twee eetlepels citroenolie en neem de lamellen daarmee af. Gebruik daarvoor een stofdoek. Je zult zien dat het vuilafstotend werkt!

Lees ook: Dit is hoe vaak je je wc echt zou moeten schoonmaken

Bron: TipNut | Beeld: Pixabay