Aha! Audioboeken zijn hartstikke goed voor je, volgens experts

audioboeken

Zet jij ook regelmatig een luisterboek op?

Boeken lezen is leuk én hartstikke goed voor je. Maar naast ‘echte’ boeken en e-readers, zijn ook luisterboeken steeds populairder. Margriet legt uit waarom zoveel van audioboeken houden én waarom ze zo goed voor ons zijn.

Audioboeken

Lezen is een leuke hobby, maar je moet er maar net de tijd voor hebben. Tussen het opvoeden van de kids, huishouden en natuurlijk de nodige koffie-afspraken met vriendinnen, is het niet altijd makkelijk om ergens neer te kunnen ploffen met een boek. Een luisterboek kan dan ook uitkomst bieden. Met je koptelefoon op aan het aanrecht, of genietend in de auto van je favoriete schrijver? Yes please! Helemaal toen we net allemaal in quarantaine moesten, grepen mensen massaal naar de luisterboeken. Neuropsycholoog Rebecca Schaefer legde uit aan Margriet dat dit absoluut niet gek is. “Mensen willen andere mensen horen praten, want een stem is persoonlijker dan een boek. Een podcast en een luisterboek helpen om menselijk contact te vinden zonder fysieke nabijheid.”

Stimulatie

Hersendeskundige Erik Scherder legt bovendien uit dat het luisteren naar bijvoorbeeld audioboeken ook heel stimulerend is voor je hersenen. “Je hoort een woord, dat komt in je auditieve schors aan en wordt daar ook verwerkt. Zo worden klanken woorden, ontstaan er ideeën, komt er een voorstelling, ervaar je emoties als: spanning, angst of lachen. Dat doet een beroep op allerlei emotionele systemen, het genereren van ideeën en je fantasie.” Aha! Dus dat wegdromen bij een audioboek is niet lui, maar juist heel stimulerend voor je brein.

Rust

Bovendien helpen audioboeken ook vaak bij het vinden van je rust. Scherder deelt met Margriet dat zelfs je ademhaling, bloed- en hartregulatie profijt kunnen hebben van binnenkomende klanken in je hersenen. Tussen de meest verschrikkelijke verhalen in het nieuws, kun je je even in een fantasiewereld of ander leven verschuilen. En door zo’n rustige voorleesstem, word je uiteindelijk zélf ook rustiger. Kortom: in plaats van eindeloos zappen voor het slapengaan, kun je beter een lekker rustig luisterboek opzetten.

Lees ook: Dit is waarom je elke dag minimaal een kwartiertje moet lezen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels, Cottonbro