Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te lang wacht met plassen

vaker poepen ongesteld

Het kan resulteren in een aantal nare gevolgen 

Over het algemeen houden de meesten hun plas alleen in wanneer er in nog geen verste velden of wegen een (schoon) toilet te bekennen is. En dat is geen lolletje. Die drukkende blaas wordt pijnlijk en irritant. Sommigen houden daarentegen hun plas ook op omdat ze geen zin hebben om naar de wc te gaan, of omdat dat betekent dat ze hun warme bed moeten verlaten. Het kan echter wel serieuze gevolgen hebben als je je plas te vaak, te lang inhoudt.

Je blaas kan slapper worden

Je blaas is in principe een spier en je blaas kan gemiddeld maar 450 milliliter vasthouden. Daarna moet-ie geleegd worden. Doe je dit niet? Dan raakt je blaas overwerkt en wordt de spier overbelast. Hierdoor kan het dat je blaas uit vorm raakt en dat het gebeurt dat je je urine niet binnen kunt houden.

Je hersenen raken in de war 

Hou je je plas te vaak in? Dan kan je blaas dusdanig rekken waardoor je hersenen ook niet meer doorhebben wanneer je nu wel of niet moet plassen. Dit kan in het uiterste geval als gevolg hebben dat je zomaar je plas laat gaan zonder dat dat de bedoeling is.

Je kunt een urine-infectie oplopen

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de vrouwen weleens last heeft gehad van een flinke blaasontsteking. Deze infectie kan ontstaan doordat je niet op tijd naar het toilet bent gegaan. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om zich in je urineweg te verspreiden en dit zorgt voor dat pijnlijke, branderige gevoel. Helaas kan het nog meer nare gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het koorts, pijn en kramp veroorzaken.

Andere organen kunnen beschadigd raken

Je blaas is een onderdeel van je urinesysteem en dit is een onderdeel van je nieren. Nieren filteren natuurlijk het afval en scheiden het overige water uit je bloedstroom. Als je niet naar de wc gaat wanneer je echt moet, gaat de urine terug naar waar het vandaan komt en dit kan ervoor zorgen dat je nieren beschadigen.

Kern van het verhaal: plas ophouden moet je alleen doen als het écht niet anders kan.

Lees ook: Ongesteld op vakantie? Zo heb je minder last van je menstruatie

Bron: The List | Beeld: Unsplash