Familieruzie: ‘Is mijn bruidsjurk het waard om mijn familie kapot te maken?’

bruiloft familie

‘Mijn familie doet alsof ik straks naakt aan een paal hang tijdens m’n bruiloft’

Irene* is sinds kort verloofd en gaat het komend najaar trouwen. Haar droomjurk heeft ze al jarenlang in haar hoofd, maar haar familie is het niet eens met de bruidsjurk waarin zij voor het altaar wil staan en dreigt nu niet naar de bruiloft te komen. Op Reddit vraagt ze om advies.

Dé jurk voor de bruiloft

Al jarenlang droomt Irene van haar perfecte jurk. Ze heeft stad en land al afgezocht, maar de jurk blijkt nergens te vinden. Ze zoekt namelijk niet zomaar een bruidsjurk. Irenes jurk komt rechtstreeks uit een museum. Letterlijk! Irene wil namelijk het ja-woord geven in de blauw met rode japon die Ophelia draagt in dit Waterhouse-schilderij. Ondanks dat de perfecte jurk nergens te vinden is, gaat Irene niet bij de pakken neerzitten. “Ik maak toch al het grootste gedeelte van mijn eigen kleding. Dit is dus een uitdaging, maar ik heb er vertrouwen in”, schrijft de aanstaande bruid. Maar Irenes familie heeft geen goed woord over voor deze beslissing.

Jurken passen

Het eerste conflict ontstaat wanneer Irene aan haar familie laat weten dat ze haar jurk zelf wil maken. “Voor mijn familie is het een grote traditie om met de vrouwen bruidsjurken te shoppen. Ze maken er een weekend van, gaan naar veel verschillende winkels, en sluiten af met eten en drankjes”, schrijft Irene. “Het is onze versie van een vrijgezellenfeestje, maar dan met minder penis-hoedjes”. Klinkt prima toch? Maar goed, Irene wil dus haar eigen jurk maken. “Ze waren kwaad dat ik hiermee een geliefde familietraditie opgaf en staan voor geen enkele compromis open.” Maar dat is nog maar het begin van Irenes problemen.

Wit voor de bruid

De allergrootste ruzie is namelijk ontstaan om de kleur van de jurk. “Toen ze uitvonden dat de jurk blauw met rood is, brak alle hel los. Mijn familie vindt dat een christelijke bruid in een maagdelijk witte jurk móet trouwen. Anders zullen mensen denken dat ik een hoer ben”, aldus de geschrokken Irene. Ook twijfelt haar familie aan haar naaikunsten. “Ze zeggen dat mijn jurk eruit zal zien als een goedkoop clownskostuum. Mijn oudere familieleden gedragen zich alsof ik hangend aan een stripperpaal op mijn bruiloft zal verschijnen”, schrijft ze. En het conflict neemt dramatische vormen aan. “Mijn moeder spreekt steeds huilend mijn voicemail in. Haar hele kant van de familie en mijn vader zeggen dat ze niet zullen komen.” Gelukkig zijn er ook een paar mensen die de bruiloft nog wel zien zitten, zoals Irenes broer en zus, een deel van haar neven en nichten, de familie van haar vaderskant en de volledige familie van haar verloofde.

Is het het waard?

En zo zit Irene nu al wekenlang tussen de ruziënde familieleden in. “Mijn vader vraagt me steeds of een jurk die ik slechts één dag draag het waard is om de familie kapot te maken.” Inmiddels is Irene daarom ten einde raad. “Deze hele ruzie verpest alle blijdschap die ik voelde over de bruiloft. Ik denk er half aan om stiekem te trouwen in het gemeentehuis. Dan zullen ze nog steeds woedend zijn, maar hoef ik hun gezeur in elk geval niet aan te horen.”

*Irene is niet de echte naam van de vrouw, op Reddit doet ze haar verhaal onder de naam Dressupdramaita

Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Mijn zus is boos dat ik er tijdens haar bruiloft goed uitzag’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Keenan Barber