Feit of fabel: oppassen op je kleinkinderen zorgt ervoor dat je langer leeft

kleinkinderen

Misschien tóch nog maar een extra dagje oppassen?

Er wordt weleens beweerd dat kinderen je jong houden. Opa’s en oma’s die regelmatig op hun kleinkinderen passen, zouden dan ook langer leven. Maar is dit ook echt het geval? NU.nl zocht het uit. 

Op kleinkinderen passen

Pas jij regelmatig op jouw kleinkinderen? Dan was je vast blij toen je de nieuwskoppen in 2018 las. Websites DagelijkseTips en Newsner wisten in november van dat jaar namelijk te melden dat opa’s en oma’s die regelmatig op het kroost van hun kinderen passen, langer zouden leven. Daarbij baseerden de websites zich op een onderzoek uit 2016. In dit onderzoek werden ongeveer vijfhonderd ouderen uit één regio in Duitsland gevolgd van 1990 tot 2009. Bij de start van dit onderzoek waren de deelnemende ouderen zeventig jaar of ouder. Niet al deze ouderen hadden kleinkinderen: 204 van de ongeveer 500 deelnemers waren geen grootouders. In het onderzoek wordt oppassen gedefinieerd als iets met de kleinkinderen doen, zonder dat ten minste één van de ouders daarbij aanwezig is. Van de deelnemers waren er tachtig ouderen die dit regelmatig deden.

Langer leven

Zorgt regelmatig oppassen op kleinkinderen daadwerkelijk voor een langer leven? Ja: gemiddeld leefden de grootouders die op de kroost van hun kinderen pasten inderdaad iets langer dan de ouderen die niet op kleinkinderen pasten. Daarnaast blijkt uit de studie dat ouderen die op andere manieren regelmatig andere mensen hielpen ook gemiddeld iets langer leefden. In het onderzoek hebben de wetenschappers rekening geprobeerd te houden met zaken die invloed kunnen hebben op hoe vaak ouderen kunnen oppassen of helpen en op hun levensverwachting. Denk hierbij aan de fysieke gezondheid, leeftijd en sociaaleconomische status.

Kanttekeningen

Er zijn wel een paar kanttekeningen te plaatsen bij de uitkomst. Zo schrijven de onderzoekers zelf dat oppassen in bepaalde gevallen ook ongezond kan zijn voor ouderen. Wanneer grootouders vaak voor hun kleinkinderen moeten zorgen en hier veel stress van krijgen, kan dit voor gezondheidsklachten zorgen. Daarnaast merken de wetenschappers op dat ze niet hebben aangetoond dat oppassen of helpen onlosmakelijk verbonden is met een langer leven. Wat zij hebben aangetoond, is dat inwoners van één Duitse regio die oppassen of anderen helpen een gemiddeld hogere levensverwachting hebben.

Sociaal contact

Om uit te zoeken of het waarschijnlijk is dat opa’s en oma’s die regelmatig op het kroost van hun kinderen passen of die regelmatig anderen helpen een langer leven leiden, sprak NU.nl met Nardi Steverink, hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Steverink is gespecialiseerd in ouder worden, sociale relaties en gezondheid. Volgens haar speelt sociaal contact een belangrijke rol in ieders gezondheid. Ze vermoedt dan ook dat het helpen van anderen of oppassen daadwerkelijk goed voor je kan zijn. “Helpen kan bijdragen aan het vervullen van belangrijke sociale behoeften. Helpen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen het gevoel hebben dat ze nuttig zijn en gewaardeerd worden”, legt zij uit.

Gezond/ongezond

Geeft het helpen van anderen of het oppassen op je kleinkinderen je een goed gevoel? Dan kan dit volgens Steverink ook goed zijn voor je fysieke gezondheid. “We weten dat je gemoedstoestand invloed kan hebben op fysiologische processen in je lichaam. Zo heeft stress een negatieve invloed op je immuunsysteem. Mogelijk zorgen positieve emoties ervoor dat je lichaam beter functioneert.” Toch is het helpen van anderen niet altijd even gezond, waarschuwt de hoogleraar. “Bij mantelzorgers zien we bijvoorbeeld dat dit soms fysiek te zwaar of te stressvol is; dan is helpen niet meer gezond”, vertelt ze. Hetzelfde kan gelden voor oppassen. “Het kan heel leuk en fijn zijn om op de kleinkinderen te passen. De contacten moeten wel prettig zijn en het oppassen moet passen bij wat iemand fysiek aankan. Oppassen kan in sommige gevallen ook te belastend zijn.”

Feit of fabel?

“Maar in het algemeen vermoed ik dat oppassen bij ouderen positief voor de gezondheid is”, gaat Steverink verder. “Voor veel ouderen is het gevoel dat ze er nog toe doen en dat ze iets bijdragen erg belangrijk. Hier kan oppassen mogelijk bij helpen.” Helemaal een feit is het dus niet, maar het is zeker aannemelijk dat op je kleinkinderen passen (mits je hier energie van krijgt!) kan zorgen voor een langer en gezonder leven.

Lees ook: Top 9: aan deze kindernamen hebben grootouders de meeste hekel

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels