Heb je een zus? Volgens onderzoek ben je dan gelukkiger

zus gelukkiger

Ook al kunnen ze soms het bloed onder je nagels vandaan halen

Goed nieuws als jij een zus hebt: dan ben jij waarschijnlijk gelukkiger dan mensen die geen zus of zusje hebben. Ook al kunnen ze soms het bloed onder je nagels vandaan halen, zussen zorgen blijkbaar voor een dosis geluk. Althans, dat blijkt uit een onderzoek. 

Onderzoek

Wetenschappers van de Montfort University in Leicester (Engeland) en de Ulster University in Coleraine (Noord-Ierland) onderzochten het welbevinden van 571 jongeren tussen de 17 en 25 jaar. Wat blijkt? Respondenten met een zus hebben een meer gebalanceerde lifestyle dan de personen die geen zus of zusje hebben. Het hebben van een zus maakt gelukkiger en optimistischer, in tegenstelling tot het hebben van een broer.

Verbindende rol

Hoe dat precies komt? Meisjes spelen in het gezin veelal een verbindende rol. Zij brengen het gezin samen door open over hun emoties te praten. Daarnaast sporen zij andere gezinsleden ook aan om te praten over hun emoties en om dingen bespreekbaar te maken.

Mentale gezondheid

Een hecht gezin, dat openlijk over emoties kan praten, zorgt voor een goede mentale gezondheid, vertelt professor Tony Cassidy, van de Ulster University. “Broers zorgen juist voor het tegenovergestelde effect. Het uiten van je emoties is essentieel voor je mentale gezondheid, en het hebben van zussen helpt je daarbij.”

Broers versus zussen

Uit het onderzoek bleek dat mannen die enkel een broer of meerdere broers hadden, het laagst scoorden op de geluksschaal. Respondenten zonder broer of zus scoorden hier iets boven. Vrouwen met zussen scoorden het hoogst. Verder vonden de onderzoekers dat deze laatste groep het meest ambitieus en onafhankelijk is. Dit effect bleek sterker te zijn wanneer de ouders gescheiden waren. Dit impliceert dat zussen elkaar meer steunen dan broers dat doen.

Lees ook: Mijn ouders behandelen mij anders dan mijn broers en zussen: ‘Ik kan ze niet vergeven’

Bron: UNILAD | Beeld: Pexels