Gebruik je slaappillen? Dit is waarom je daarmee moet oppassen

slaappillen

De pillen zijn minder onschuldig dan ze lijken

Niet kunnen slapen wanneer je dat wel graag wilt is enorm vervelend. De verleiding om dan meteen naar slaappillen te grijpen, ligt bij veel mensen op de loer. Vooral als je een paar nachten na elkaar slecht hebt geslapen, lijkt dat een verstandige optie. Toch kun je beter oppassen met het gebruik van slaapmedicatie. Wij vertellen je meer over de gevaren en negatieve gevolgen van slaappillen.

Minder prikkels tussen je zenuwcellen

Iedere avond wordt er door 750.000 Nederlanders een slaappil ingenomen. Ongeveer 300.000 Nederlanders maken langer dan drie maanden achter elkaar gebruik van die medicatie. Vooral temazepam en oxazepam worden vaak voorgeschreven. Beide medicijnen zorgen ervoor dat de overdracht van prikkels tussen je zenuwcellen wordt afgeremd. Daardoor ontspannen je spieren sneller en krijg je een slaperig gevoel.

Dat klinkt ideaal, vooral als je weet dat in slaap vallen voor jou een probleem is. Toch kleven er behoorlijk wat nadelen aan slaapmedicatie. Daarbij geldt: hoe langer de werking van een slaapmedicijn, hoe langer je ook last kunt hebben van bijwerkingen.

Kortere REM-slaap

Een van de grootste negatieve bijwerkingen van slaapmedicatie is dat het je REM-slaap kan verkorten. REM-slaap is het slaapstadium waarin je informatie van de afgelopen dag verwerkt. Je spieren zijn dan volledig ontspannen, maar je ogen gaan door je hersenactiviteit snel heen en weer. Dit is ook de fase van je slaap waarin je droomt. Heb je een korte REM-slaap, dan word je minder uitgerust wakker dan je hoopte. Ook kan het voor verminderde alertheid, concentratieproblemen, een onrustig gevoel en vergeetachtigheid zorgen.

Andere bijwerkingen

Naast een kortere remslaap kan slaapmedicatie diverse andere negatieve gevolgen hebben. Hieronder staan er een aantal voor je op een rij:

  • Een vergrote kans op ademhalingsproblemen
  • Meer risico op vallen
  • Duizeligheid
  • Sufheid gedurende de dag

Bovendien kan je lichaam alarmerend snel gewend raken aan slaapmedicatie. Je zult daardoor steeds meer pillen nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. De gewenning kan al na twee weken optreden en ervoor zorgen dat je voor slaap volledig afhankelijk wordt van de medicatie. Op het moment dat zelfstandig afkicken niet lukt, heb je professionele hulp nodig om weer zelfstandig in slaap te kunnen komen. Bij het afkicken kun je ook behoorlijk last krijgen van ontwenningsverschijnselen, waaronder trillingen, spiertrekkingen, diarree, duizeligheid en verminderde eetlust.

Alternatieven

Wat is nou een goed alternatief voor slaapmedicatie? Natuurlijke middelen zijn aan te raden. Zij hebben dezelfde werking als slaapmedicatie, maar zorgen er niet voor dat je verslaafd raakt. Wel is het daarbij altijd belangrijk om je door een professional te laten adviseren over de dosering die je nodig hebt. Je kunt ook voedingssupplementen slikken (zink of magnesium) of je dieet aanpassen. Mensen die veel peulvruchten, vette vis, zaden, noten, eieren en gevogelte eten, hebben doorgaans een betere nachtrust.

Lees ook: Waarom het goed is om soms apart te slapen van je partner

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Elsa Olofsson