Géweldig: twee weken op vakantie gaan heeft helemaal geen zin…

vakantie

Wie denkt dat op vakantie gaan voor geluk zorgt, heeft het mis

Kijk je al het hele jaar uit naar de vakantie die je deze zomer gaat maken? Dan moeten we je misschien een beetje teleurstellen. Het heeft namelijk helemaal geen zin om twee weken op vakantie te gaan.

Tenminste, dat is als we psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman moeten geloven. Volgens hem maakt het namelijk niet zoveel uit of je twee weken op vakantie gaat of niet.

Hoe dat zit? Volgens de psycholoog maken de herinneringen achteraf je erg blij. Herinneringen hebben een langer effect op je geluksgevoel dan de ervaring die je tijdens je vakantie zelf beleeft. Daarnaast onthouden je hersenen vooral nieuwe dingen. Maar dit betekent niet dat je helemaal niet meer weg moet gaan. De Nobelprijswinnaar adviseert juist om vaker van dit soort mooie, maar kleine herinneringen te creëren. Even een nachtje of een weekendje weggaan in plaats van twee lange weken, geven je uiteindelijk mee blijdschap omdat je meer fijne herinneringen maakt.

Als je maar kort gaat, onthoud je bovendien ook beter hoe het weekend in elkaar stak. Dus je herinnering is sterker die het geluksgevoel in stand houdt. Als je lang gaat, vergeet je details veel sneller waardoor je geluksgevoel eerder wegebt. Ook heb je veel meer voor- en napret als je meerdere keren weggaat in plaats van één lange vakantie.

Bron: Libelle. Beeld: Pixabay