Aan het einde van je geld een stukje maand over? Met deze Japanse spaarmethode niet langer!

spaarmethode

De spaarmethode is kinderlijk eenvoudig

Je kent het waarschijnlijk wel; aan het einde van je geld heb je nog een stukje maand over. Waarom kunnen anderen zo goed besparen en zelfs sparen terwijl jij nog steeds als een puber met een gat in zijn hand met je financiën omgaat? 

Dit Japanse stappenplan gaat je helpen orde in de financiële chaos te scheppen.

Spaarmethode
Als je de vicieuze cirkel van geld op je spaarrekening zetten en dit aan het einde van de maand er weer afhalen wilt doorbreken, dan kan deze Japanse (be)spaarmethode die stamt uit 1904 je een uitkomst bieden. De methode heet ‘kakeibo’, wat eigenlijk letterlijk ‘huishoudboekje’ betekent. Het idee is dan ook eigenlijk kinderlijk eenvoudig: houd al je inkomsten en uitgaven nauwkeurig bij in een boekje. Door de inzichten die je hierdoor verkrijgt kun je geld besparen en zelfs sparen! Zo ga je te werk:

  • Maak allereerst een lijstje van al je vaste lasten en je inkomen. Denk bij vaste lasten aan je huur, verzekeringen, mobiele telefoon en dergelijke. Zorg dat je dit heel nauwkeurig doet en ook centen erbij rekent. Zo weet je precies wat je te besteden hebt in een maand en dat is heel belangrijk.
  • Bedenk nu hoeveel geld je wil gaan sparen per maand. Reken dit bij je vaste lasten op en zet dit gelijk op je spaarrekening. Op die manier kun je het minder makkelijk uitgeven.
  • Bedenk ook met wat voor doel je wilt gaan sparen. Wil je een auto, een televisie of misschien wel die ene leuke lamp voor in de slaapkamer waar je al drie jaar naar verlangt? Dit helpt om je motivatie op peil te houden.
  • Elke keer als je wat geld uitgeeft moet dit genoteerd worden in je kakeibo; een notitieboekje. Hier zal je in het begin bij na moeten denken, maar na verloop van tijd zal dit een automatisme worden. Verdeel de uitgaven in vier catagoriën: noodzakelijk (eten, drinken en medicatie), niet noodzakelijk (alcohol, eten bestellen, etc.), Plezier (boeken, films, etc.) en extra (nieuwe stoel, lamp, cadeau’s, etc.)
  • Ga aan het einde van de maand na hoe het is gegaan. Heb je veel bespaard en waar kan het nog beter? Door de uitdaging op te zoeken maak je van geld besparen een spelletje en je zult zien dat je er steeds beter in wordt.

Lees ook: Altijd al miljonair willen worden? Zóveel moet je dan per dag sparen…

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Flair | Beeld: Pixabay