‘Kan ik de politie bellen omdat mijn moeder mijn creditcard stal?’

Waar ligt de grens van onvoorwaardelijke moeder-dochter liefde?

Christine* (22) zit met een dilemma: haar moeder besloot haar creditcard te ‘lenen’ zonder het te vragen, waardoor er ineens allemaal geld van haar rekening verdween. Christine belde de politie, want dit is niet de eerste keer dat haar moeder zoiets flikt. Nu uit de vrouw op Reddit haar twijfels: heeft ze wel juist gehandeld?

Geld lenen

Met oud en nieuw kwam Christine’s moeder een aantal dagen op bezoek, samen met haar nichtje. Haar moeder is niet de meest stabiele persoon, dus Christine vond dit nog best spannend. Maar alles leek goed te verlopen, totdat haar moeder ineens met een gek verzoek kwam: “Ze vroeg of ik haar 500 euro wilde lenen. Ze beloofde het geld terug te storten via PayPal, zodra ze haar volgende salaris kreeg.” Christine zei ‘nee’, maar daar was haar moeder niet blij mee.

Verdwenen creditcard

De vrouw vertelt verder: “Een week later ontdekte ik dat mijn creditcard was verdwenen. Ik gebruikte die kaart nauwelijks, meestal alleen voor een paar automatische incasso’s. Maar toen ik mijn saldo online checkte, schrok ik: het was veel lager dan ik had verwacht.”

Naast de kosten voor haar eigen elektriciteitsrekening, telefoonrekening en wat benzine, zag ze verschillende transacties die ze niet herkende. “Het ging om fastfood, kledingwinkels, enzovoort. Ik dacht eerst dat het een fout moest zijn, dus ik belde mijn creditcardmaatschappij. Toen ik mijn portemonnee checkte, besefte ik dat mijn kaart weg was.”

De kaart werd gelukkig snel gedeactiveerd. Voor de zekerheid ging Christine alsnog alle plekken langs waar de kaart had kunnen liggen, maar zonder succes. De kaart was nergens te vinden.

Maar toen…

In alle stress nam ze contact op met haar moeder, om haar te vertellen wat er gebeurd was. Maar die kwam met een bizarre reactie: “Ze zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken en dat mijn kaart niet gestolen was. Zij had hem gewoon ‘eventjes geleend’.”

Haar moeder hield vol dat ze van plan was geweest om het geld terug te storten zodra ze de volgende dag haar salaris kreeg. Stiekem had ze zelfs gehoopt dat Christine er überhaupt niets van zou hoeven merken. Dat Christine dit onacceptabel vond, begreep ze niet. “Ze werd boos, en noemde me een verwend nest. Ik zei haar dat ze geen contact meer hoefde op te nemen of langs hoefde te komen, en hing op. Daarna belde ik de politie om uit te vinden waar ik het beste aangifte kon doen.”

Blokkeren

Haar moeder heeft haar sindsdien zo vaak gebeld, dat Christine besloot haar te blokkeren. “Ze zei dat ze niet begrijpt hoe ze zo’n gierig kind heeft kunnen opvoeden. Ben ik nu de slechterik? Stel ik mij aan? Ik vind zelf niet dat ik iets verkeerd heb gedaan.”

Wat vind jij, heeft Christine juist gehandeld?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit deelt de vrouw haar verhaal onder de naam Cautious-Hat-9697.

Lees ook: Louise vertelt: ‘Mijn man knoeit met mijn anticonceptie’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels