Lezersvraag: ‘Ik kan mijn schoonmoeder niet uitstaan… wat moet ik doen?’

schoonmoeder

Ze maakt mij het leven zuur

Iedere week behandelen we een vraag die ingestuurd is door een van onze lezeressen. Deze week is Petra (31) aan het woord, die heel veel moeite heeft om met haar schoonmoeder op te schieten. Sterker nog, haar schoonmoeder maakt haar het leven zuur en ze kan het echt niet meer aan. Wat moet ze doen?

Petra (31): “Ik heb eigenlijk een heel fijn leven: ik heb een lieve man, een prachtig kindje van twee jaar, een mooi huis en een fijne baan bij een reclamebureau. Maar mijn schoonmoeder en ik…

‘Ik pak haar oogappeltje af’
Toen Bas en ik elkaar ontmoetten (dat was op reis in Australië) woonde hij in Groningen en ik in Amsterdam. Omdat hij me zo leuk vond kwam hij bijna ieder weekend naar Amsterdam toe, iets wat zijn moeder mij niet in dank afnam; Bas woonde nog thuis en ik pakte hem ieder weekend van haar af. Ook vond ze dat ik een slechte invloed op hem had. Dit is door de jaren heen nooit veranderd. Al sinds de eerste keer dat ik haar ontmoette doet ze onaardig tegen me; liet ze me tijdens de eerste ontmoeting al in de gang staan en noemde ze me de hele tijd Eva (de ex-vriendin van Bas), nog steeds mag ze me niet.

“Ze zei zelfs dat ze hoopte dat we snel gingen scheiden omdat

ze me niet goed genoeg voor haar zoon vindt”

Bruiloft
Tijdens onze bruiloft kwam ze zelfs naar me toe terwijl ik mijn jurk aan het aantrekken was. “Ik hoop dat jullie snel gescheiden zijn. Je bent niet goed genoeg voor Bas en zal nooit een goede vrouw voor hem zijn”, siste ze in mijn oor. Ze liep vervolgens kalm de kamer uit en heeft de hele trouwerij geen woord meer met me gewisseld.” Toen we daarna in Groningen gingen wonen en een kindje kregen werd het alsmaar erger; opeens staat ze bijna dagelijks voor de deur en bij ieder bezoekje krijg ik allemaal verwijten over me heen: waarom ik de keuken niet beter heb schoongemaakt en waarom ik niet beter voor haar zoon zorg.

Verhuizen?
De verwijten maakt ze wanneer Bas niet in de kamer is; hij heeft dan ook geen idee dat het zo erg is. Het liefste zou ik weer verhuizen naar Amsterdam, maar mijn man krijg ik niet mee. Ik ben ten einde raad, want deze situatie kan ik echt niet nog veel langer volhouden. Moet ik nog een keer met mijn man praten of de confrontatie aangaan met mijn schoonmoeder?”

Wat zou jij doen als je Petra was en wat voor advies zou je haar geven? Reageer onder de Facebookpost!

De namen in dit artikel zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Wil je ook (anoniem) je verhaal delen? Mail naar [email protected]