Aha: mensen die tegen zichzelf praten zijn eigenlijk heel slim

praten

Tegen jezelf praten is blijkbaar heel erg goed voor je

Praat jij regelmatig tegen jezelf? Of hoor je juist je partner, vriend(in) of huisgenoot vaak iets zeggen, maar heeft diegene het niet tegen jou? Dat is niks om je zorgen over te maken. In tegendeel: mensen die tegen zichzelf praten zijn juist hartstikke slim. Wij leggen uit waarom dit zo goed voor je is.

Hersenen activeren

Je hersenen werken effectiever wanneer je dingen hardop tegen jezelf uitspreekt, dat blijkt uit een onderzoek van psychologen Daniel Swigley en Gary Lupya. Zij onderzochten het praten tegen onszelf. Ben je opzoek naar je sleutels? Dan helpt het om dat hardop uit te spreken. Zo activeer je de visuele eigenschapen van je hersenen, die je vervolgens zullen helpen het terug te vinden.

Geheugen prikkelen

Sleutels, portemonnee, een bepaald kledingstuk of die ene tas: het gebeurt regelmatig dat we iets kwijt zijn, omdat we ons niet meer herinneren waar we het hebben neergelegd. Hardop tegen jezelf praten kan hierbij goed van pas komen. Spreek hardop uit waar je iets neerlegt (‘Ik leg mijn sleutels op het aanrecht’), zo maak je een notitie in je geheugen.

Meer focus

Praten in jezelf heeft dus eigenlijk veel voordelen. Zo zorgt het ook voor meer focus en concentratie. Het houdt je rustiger en helpt om afleidingen te negeren. Zit je in een hectische situatie? Als je hier met jezelf rustig stap voor stap doorheen loopt, lijkt het ineens een stuk minder ingewikkeld. Door dingen hardop uit te spreken wordt het allemaal logischer en begrijpelijker.

Problemen oplossen

Het lucht op om met een iemand te praten over dingen waar je mee zit. Waarom zou het dan niet helpen om tegen jezelf te praten? Juist, dat werk dus erg goed bij het oplossen van problemen. Wanneer je problemen hardop analyseert, zet je alles op een rijtje. Zo kun je makkelijker een afweging maken of de aanpak bepalen.

Jezelf motiveren

Tot slot kan het tegen jezelf praten enorm motiveren en zelfvertrouwen geven. Moet je bijvoorbeeld een presentatie geven? Dan helpt het om dit voor de spiegel te oefenen. Je repeteert de manier waarop je praat, hoe je staat en komt erachter waar je juist nog aan moet werken. Je houdt jezelf zo letterlijk een spiegel voor. Geef jezelf ook regelmatig hoorbaar een complimentje terwijl je in de spiegel kijkt, dit is geweldig voor je eigenwaarde.

Lees ook: 11 redenen waarom (oude) vriendinnen van de middelbare school de beste zijn

Bron: Women’s Health, Science Daily | Beeld: Pexels