‘Mijn gezin maakte familiefoto’s zonder mij erbij te betrekken’

familiefoto's

‘We hebben nu ruzie om iets ongelofelijk onbenulligs’

Linda* is voor haar opleiding naar een andere stad verhuisd en ziet haar familie maar eens in de paar weken. Ze is erachter gekomen dat ze een fotoshoot hebben gehad waar zij niet bij was. Als wraak laat ze soortgelijke foto’s maken met vrienden, waardoor haar moeder kwaad op haar wordt. Het leidt tot een lange ruzie en op Reddit vraagt Linda lezers om raad.

Verhuisd voor haar opleiding

“Mijn moeder was zeventien toen ik werd geboren”, begint Linda haar verhaal. “Ze heeft me eerst een aantal jaar alleen opgevoed en is later hertrouwd. Met mijn stiefvader heeft ze ook nog twee kinderen gekregen, die inmiddels twaalf en negen jaar oud zijn. Ik ben achttien en zit in mijn eerste jaar op de universiteit. Ik wilde in een andere stad studeren dan waar ik altijd had gewoond, dus ben ik afgelopen zomer verhuisd. Daardoor zie ik mijn moeder en mijn stiefvader slechts eens in de paar weken.”

‘Eigen’ gezin

Toen Linda weer eens een bezoekje bracht aan huis, viel haar iets op. “Ik zag een fotolijstje staan met daarin een foto van mijn moeder, stiefvader en stiefbroertjes. Het was duidelijk een recente foto en ik stond er dus niet op. Ik vroeg mijn moeder ernaar en zij zei dat ze behoefte had aan nieuwe foto’s in huis. Mijn eerste gedachte was ‘dan had je toch even kunnen wachten tot ik ook bij een fotoshoot aanwezig kon zijn?'” Linda heeft het gevoel dat het iets met haar stiefvader te maken heeft. “Ik heb een beetje het idee dat hij graag een foto wilde waar ik niet op stond, omdat het dan meer als zijn ‘eigen’ gezin voelt. Ik ben immers niet zijn dochter.”

Nagemaakt met vrienden

Linda was gekwetst, maar besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en het heft in eigen hand te nemen. “Ik ging met mijn stiefbroertjes en twee vrienden van de middelbare school naar een pasfotowinkel. We hadden ons zo volwassen mogelijk gekleed en lieten verschillende ongemakkelijke familieportretten maken. De gezamenlijke favoriet, echt een leuke foto, lieten we meerdere keren printen. Ik stuurde er eentje op naar mijn moeder, in precies dezelfde soort envelop als zij zelf altijd gebruikt. Ook zette ik een lijstje met de foto bij mijn moeder in huis. Zij kon er niet echt om lachen, maar een aantal andere familieleden wel. ”

Ruzie om iets kleins

De volgende dag vroeg Linda’s moeder of ze het erover konden hebben. “Ze was duidelijk beledigd. Ik vertelde haar dat ik me ook zo voelde toen bleek dat ik niet was gevraagd voor de ‘originele’ foto’s. Dat snapte ze wel, maar toch vond ze dat ik te ver was gegaan. Ik zei dat ze geen humor had en het gesprek eindigde met irritaties. Ze zei dat ik beter kon gaan, dus ben ik zo snel mogelijk vertrokken. Sindsdien hebben we elkaar alleen een paar korte berichtjes gestuurd. Ik vind het maar lastig te geloven dat we nu ruzie hebben om zoiets kleins. Moet ik mijn excuses aanbieden of stelt mijn moeder zich aan?” Wat zou jij tegen Linda zeggen?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam daisydelo.

Lees ook: ‘Ik durf mijn enorm aanhankelijke vriendin niet te verlaten’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Marco Xu