‘Ik durf mijn enorm aanhankelijke vriendin niet te verlaten’

verlaten

‘Ik denk dat het voor ons allebei niet goed is om in deze relatie te blijven’

Tobias* en zijn vriendin Saskia zijn een aantal maanden samen. Saskia is enorm lief, maar heeft ook veel emotionele bagage. Tobias ziet geen toekomst met haar, maar durft haar dat niet te vertellen. Op Reddit vraagt hij lezers om raad.

Veel trauma’s

“Saskia en ik zijn ongeveer een half jaar samen”, begint Tobias zijn verhaal. “Ze heeft in vorige relaties behoorlijk wat trauma’s opgelopen. Ze is onder andere fysiek misbruikt en het heeft haar lang gekost om uit haar vorige relatie te stappen. Van alle relaties die ze heeft gehad, is die met mij eigenlijk de enige goede. Ik heb haar geholpen met haar trauma’s en ervoor gezorgd dat ze geleerd heeft om van zichzelf te houden.”

Alleen maar samen zijn

Dat klinkt allemaal positief, maar toch is er iets wat Tobias behoorlijk dwarszit. “Hoewel er behoorlijk wat verwerkt moest worden, ging het in het begin van onze relatie allemaal heel goed”, schrijft Tobias. “Saskia is echter erg aanhankelijk. Ze wil me geen seconde uit het oog verliezen en doet het liefst alles samen. Ik voelde me eerst erg gevleid, omdat mijn vorige vriendinnen allemaal een stuk minder aandacht aan me besteedden. Die relaties eindigden ook al snel, omdat ik me vaak een beetje verwaarloosd voelde. Nu is het precies het tegenovergestelde en heb ik het gevoel dat ik geen ademruimte meer heb.”

Enorm schuldgevoel

Tobias komt er steeds meer achter dat hij geen echte toekomst met Saskia ziet. “Ik heb niet het gevoel dat we elkaar volledig aanvullen. Daar komt bij dat mijn gevoelens voor haar aan het verdwijnen zijn. Ik begin er steeds vaker over te denken om er een punt achter te zetten. Niet omdat ik niet meer van haar hou, maar omdat ik het gevoel heb dat de relatie voor ons beiden niet gaat helpen.” Door Saskia’s aanhankelijkheid voelt Tobias zich echter enorm schuldig. “Ze zegt telkens dingen als ‘verlaat me alsjeblieft nooit’ en ‘mijn grootste angst is dat ik jou verlies’. Ik kan zien dat mijn aanwezigheid haar enorm blij maakt. Ik wil haar niet aan het lijntje houden, maar voel me enorm bezwaard. Wat moet ik doen?” Wat zou jij Tobias aanraden?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de man zijn verhaal onder de naam throwawaycatalysts.

Lees ook: ‘Mijn man stelde voor dat ik een borstvergroting neem’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Max Ilienerwise