‘Mijn moeder laat ons geen moment alleen’

moeder

‘Ik kan het niet meer aan, ik heb ruimte nodig’

Na het overlijden van Marly’s* vader vijf jaar geleden is haar moeder haar verantwoordelijkheid geworden. Haar moeder heeft na het overlijden van haar man haar huis verkocht, om vervolgens in hetzelfde appartementencomplex te gaan wonen als Marly. Inmiddels is haar moeders betrokkenheid bij het gezin zo groot geworden dat het Marly verstikt. Op Reddit vraagt zij om hulp. 

Uitstapjes

“Ik weet niet meer wat ik moet doen”, verklaart de wanhopige Marly. “Ik voel me schuldig omdat ze alleen is sinds het overlijden van mijn vader. En ze is mijn enige ouder, dus het voelt alsof ik wel tijd met haar móét doorbrengen. Voordat het te laat is.” Marly schrijft dat ze al tegen het besluit van haar moeder was om in hetzelfde appartementencomplex te komen wonen, maar dat haar moeder elke dag mee zou willen om naar de supermarkt te gaan had zij niet verwacht. “Ze belt me elke zaterdagochtend om te vragen wat we die dag gaan doen. Als we een weekendje weg willen, wil zij mee.”

Lastig vallen

“Het verstikt me echt. Het voelt alsof ik voor haar moet zorgen. Ik moet zorgen dat ze te eten krijgt en boodschappen in huis heeft”, vertelt Marly. Ook telefonisch valt haar moeder haar lastig. “Als ik niet opneem, belt ze me nog meerdere keren en stuurt ze me berichten. Daarna gaat ze mijn man bellen. Dit gebeurt allemaal in tien minuten tijd.” Marly en haar man zijn nog niet op huwelijksreis gegaan, omdat haar moeder aangeeft dat ze mee wil. Elke avond wordt ze gebeld door haar moeder met de vraag wat ze gaan eten. Gaan ze uit eten, dan wil haar moeder graag mee. “Ik lieg soms over waar we heen gaan of waar we zijn. Ik voel me daar zo slecht over.”

Een oplossing

“Wanneer ik haar vertel dat ze niet met ons meekan, dan gaat ze zitten mokken.” Het is niet zo dat haar moeder verder niets te doen heeft. Marly vertelt dat haar moeder een part-time baan heeft en dat zij daar ook vrienden heeft, maar daar wil ze niet mee op stap. “‘Dat zijn werk-vrienden, geen echte vrienden’, zegt ze dan.” Ook heeft Marly een broer: “Die neemt geen enkele verantwoordelijkheid. Hij is misschien één keer bij haar langs geweest sinds ze hier woont. Mijn moeder past op zijn kinderen. Maar zodra ze daarmee klaar is, hangt ze alweer bij mij aan de telefoon om te vragen wat we gaan eten.” Marly geeft aan dat zij dit niet meer volhoudt. “Ik ben er helemaal klaar mee, ik weet niet meer wat ik moet doen.” Wat zou jij Marly adviseren?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam u/widowmom22.

Lees ook:‘Mijn broer laat mij de zorg voor onze demente moeder alleen dragen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Abigail Keenan