‘Mijn vriend blijft maar zeggen dat ik moet afvallen en ik word er gek van’

afvallen

‘Hij maakt continu nare opmerkingen over mijn figuur’

Aylin* is al lange tijd samen met Matthijs*. De afgelopen tijd zijn ze allebei een aantal kilo’s aangekomen. Bij Matthijs is dat er al grotendeels weer af, bij Aylin niet. Matthijs maakt telkens opmerkingen over Aylins gewicht en dat vindt Aylin enorm vervelend. Op Reddit vraagt ze lezers om raad.

Extra kilo’s

“Matthijs en ik zijn al een paar jaar samen en door de quarantainetijd zijn we allebei wat aangekomen”, begint Aylin haar verhaal. “Hij heeft al een tijd commentaar op mijn gewicht. Inmiddels is hij zijn extra kilo’s zo goed als allemaal weer kwijt, maar bij mij zit het er nog aan. Het kost me moeite om mijn pre-quarantaine figuur terug te krijgen. Ook heb ik het afgelopen jaar problemen gehad met anticonceptie, waardoor het alleen maar moeilijker is geworden om van de kilo’s af te komen.”

Andere vriendin

Hoewel Matthijs ziet dat Aylin er moeite mee heeft, spaart hij haar gevoelens niet. “De laatste tijd maakt Matthijs continu grappende opmerkingen over dat hij nog wel een tweede vriendin zou willen. Hij heeft het dan over ‘een lange, slanke vrouw’ en noemt een gewicht dat een stuk lager is dan het mijne.” Aylin heeft hem er ook al meerdere keren mee geconfronteerd. “Hij zegt dat hij weet dat het verkeerd was en dat hij het niet nog een keer zal doen. Toch gebeurt het telkens weer.”

Salade weggegooid

Vooral een recente aanvaring staat bij Aylin in het geheugen gegrift. “Een paar dagen geleden gingen we na ons werk samen wat te eten halen. We namen allebei een sandwich en ongeveer vier uur later besloot ik een salade te eten. Ik had alweer behoorlijk trek gekregen. Matthijs keek me vol verbazing aan en zei ‘hoezo heb je nu alweer honger?’ We hebben net enorm veel eten op.’ Ik werd stil en besloot de salade weg te gooien. Nadat ik dat gedaan had, bood Matthijs zijn excuses aan en zei dat hij niet wilde dat ik stopte met eten door wat hij tegen me had gezegd. Een uur later zat hij zelf een bak yoghurt met muesli weg te werken.”

Amper eten

Het gedrag van Matthijs heeft ervoor gezorgd dat Aylin maatregelen is gaan nemen, en niet op een goede manier. “Sinds die aanvaring heb ik elke dag amper gegeten. Het blijft vaak bij een halve sandwich en daar drink ik dan veel water bij. Mijn maag rammelt continu en Matthijs hoort dat natuurlijk. Hij blijft maar zeggen dat het komt doordat ik te veel heb gegeten. Hij heeft dus niet door dat ik mezelf uithonger.” Wat Matthijs niet weet, is dat Aylin altijd al een haat-liefdeverhouding met eten heeft. “Ik heb een eetprobleem gehad toen ik op de middelbare school zat, waardoor ik aan het begin van onze relatie een stuk slanker was. Ik dacht dat ik van dat probleem af was, omdat ik weer een normaal eetpatroon had ontwikkeld. Het gaat nu echter weer de verkeerde kant op. Hoe vertel ik hem dat ik wil dat dit stopt?” Wat zou jij Aylin aanraden?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam throwaway_7891011.

Lees ook: ‘Ik ging naar huis omdat mijn vrouw me niet bij haar in de verloskamer wilde hebben tijdens de bevalling’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Spenser Sembrat