‘Nee’ zeggen moeilijk? Zó doe je dat zonder een schuldgevoel te krijgen!

'nee'

‘Nee’ zeggen is makkelijker dan je denkt!

Het woord ‘nee’ is voor veel mensen heel moeilijk om uit te spreken. Niet door de klanken, maar wel door het schuldgevoel dat je daarna kunt krijgen. Als een vriendin je vraagt of je meegaat shoppen of je baas je een extra taak wil geven kan het heel lastig zijn om dat woord uit te spreken. Gelukkig zijn er manieren waarop jij niemand tegen de haren instrijkt als je een keer ‘nee’ zegt. 

Het is helemaal niet erg om te weigeren!

Nooit verplicht

Het is vooral belangrijk om te weten dat je altijd en overal ‘nee’ mag zeggen. Je bent nooit verplicht om iets te doen tegen je zin in en dat moet je ook absoluut niet zo voelen. Jij bent de baas over je eigen leven en je mag best iets niet doen, puur omdat je planning of stemming het niet toelaten. Weigeren is geen afwijzing van een persoon. Je wijst een plan af en dat is prima. ‘Nee’ zeggen maakt jou geen slecht persoon.

Nadenken

Wat kan helpen bij het proces van weigering is goed nadenken. Zeg niet zomaar klakkeloos overal ‘ja’ op, maar weeg eerst de voor- en nadelen tegen elkaar af en je kunt een veel beter onderbouwde beslissing nemen. En zelfs al heb je eerst ‘ja’ gezegd, dan kun je alsnog weigeren. Doe dit dan wel zo snel mogelijk, zodat de ander nog iets anders kan plannen of bedenken.

Geen verklaring nodig

Je hoeft je niet altijd te verklaren. Als je iets weigert hoef je niet altijd al je gevoelens op tafel uit te spreiden. Een simpele ‘het komt nu even niet uit’ is al voldoende. Vaak zullen ze niet eens vragen naar een verklaring. Wees vooral heel duidelijk in je beslissing. Draai er niet omheen, maar zeg gewoon wat je denkt. De ander zal niet twijfelen aan je antwoord en zal er niks achter zoeken. Als je het iets minder hard over wilt laten komen kun je altijd eerst bedanken voor de uitnodiging en dan een ‘nee’ zeggen. Dit is beleefd en vriendelijk. You can do it, girl!

Lees ook: Waar of niet waar: vrouwen verkiezen hun huisdier boven hun partner

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: pxhere