In de overgang? Zo lang houden die opvliegers nog aan

overgang

De overgang kan heel vervelend zijn

Rond het vijftigste levensjaar komen veel vrouwen in de overgang. Ze worden badend in het zweet wakker en kunnen ook last krijgen van hartkloppingen. Dit is natuurlijk allesbehalve comfortabel en daarom willen vrouwen maar al te graag weten hoe lang zoiets duurt. 

Opvliegers zijn het bekendste symptoom van de overgang.

Menopauze

Als vrouwen het opeens heel warm krijgen, gaan zweten en hartkloppingen krijgen, dan is dat het teken dat de laatste menstruatie eraan zit te komen; de menopauze. Sommige vrouwen hebben enorm veel last van deze zogeheten menopauze. Ze kunnen er niet van slapen en worden heel humeurig.

Adrenaline

In de menopauze krijg je last van oestrogeendalingen. Doordat je oestrogeenlevels gaan dalen moet je lichaam dit soms opvangen met een grote hoeveelheid adrenaline. Hierdoor versnelt je hartslag, stijgt je bloeddruk en krijg je last van opvliegers. Je vaten gaan wijder staan en juist daardoor ga je zweten en kun je heel rood worden.

5 jaar

Wanneer deze opvliegers beginnen verschilt voor iedereen. Sommige vrouwen krijgen jaren voor de menopauze al last van deze opvliegers, terwijl anderen pas na de laatste menstruatie last krijgen. Ook de duur van deze hitteschommelingen verschilt. Sommige vrouwen houden klachten tot wel tien jaar na de laatste menstruatie! Gemiddeld gezien zijn driekwart van de vrouwen na vijf jaar weer klachtenvrij. Als je er graag hulp bij wilt krijgen, dan kun je kiezen voor hormoonbehandelingen. Op deze manier krijg je meer grip op je menopauze.

Lees ook: Waar of niet waar: tijdens de menopauze worden vrouwen onvermijdelijk dikker

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: pexels