Nieuw kleurtje op de muur? 6 fouten die iedereen maakt bij het kiezen

fouten kleur muur

Met vijftig kleurstaaltjes in de hand is de keuze vrij lastig

Je staat in een bouwmarkt met zo’n vijftig kleurstaaltjes in je handen. Welke kleur moet het nou worden? De stress! Vaak hebben we toch spijt zodra de kleur op de muur zit. Je bent niet de enige… Deze zes fouten worden vaak gemaakt bij het kiezen van een verfkleur.

Je neemt te snel een besluit

Je hoeft niet direct te besluiten wanneer je in de bouwmarkt met die vijftig kleurstaaltjes in je hand staat. Sterker nog, het is juist beter om er een paar nachtjes over te slapen. Niet alleen omdat je misschien nog van gedachten verandert, maar ook omdat je eigenlijk op verschillende momenten (en in verschillend licht vooral!) de kleur moet bekijken. Nog beter is het om verschillende kleuren te swatchen op je muur en deze op verschillende momenten gedurende de dag te bekijken. Zorg ervoor dat je de kleur overdag mooi vindt, maar ook ‘s avonds wanneer je de lampen aan hebt.

Je houdt geen rekening met je meubels

Een kleur kan nog zó mooi zijn, soms staat-ie gewoon niet zo geweldig bij je meubels. Daarom kun je bijvoorbeeld een stukje foamboard verven in de kleur waarover je twijfelt. Houd dit foamboard vervolgens bij verschillende plekken en meubels in de kamer. Hierdoor zie je niet alleen hoe de kleur eruitziet in verschillend licht, maar ook of het bij de rest van je kamer matcht.

Je verft je kleuropties vlak naast elkaar

Hoewel het zeker goed is om meerdere opties te testen, is het belangrijk om deze niet naast elkaar te swatchen. Anders raak je in de war en is het nog lastiger om een keuze te maken.

Je kijkt niet naar de ondertoon

Elke kleur heeft een bepaalde ondertoon. Wit is niet gewoon wit. Wit kan namelijk een gele ondertoon hebben, maar kan ook een blauwe tint hebben. De ondertoon die je kiest, moet wel goed passen bij de rest van je kamer. Als je meubels allemaal een warmere toon hebben, kun je bijvoorbeeld beter voor de gele ondertoon gaan. Als je niet zeker weet welke ondertoon een kleur heeft, houd deze dan tegen een wit papiertje aan.

Je bent bang voor kleur

Veel mensen spelen het veilig en kiezen voor een lichte kleur. Ze zijn bang om een statement te maken met hun muur. Dit is zonde, want zo’n statement muur kan je interieur een heel gave uitstraling geven. Vooral een felle kleur blauw of een donkergroene tint zijn echte eye catchers.

Je kiest te veel verfkleuren

Hoewel je niet bang moet zijn om met kleuren te experimenteren, kiezen sommige mensen voor te veel kleur in hun kamer. Hierdoor wordt een kamer vaak veel te druk. Het is daarom beter om te spelen met textuur en contrast. Door verschillende stoffen te gebruiken en wat kunst op te hangen, geef je je kamer karakter en sfeer.

Lees ook: Deze invloed heeft de kleur van je slaapkamer op je nachtrust

Bron: Real Simple | Beeld: Pexels