Checklist: dit moet je regelen als je deze zomer een verre reis maakt

reis

Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan!

Binnen de Europese grenzen blijven lijkt inmiddels een dingetje van een x aantal jaren geleden. Tegenwoordig trekken we er graag op uit om verre oorden te verkennen. Houd er alleen wel rekening mee dat zaken buiten Europa er soms anders aan toe kunnen gaan.

Wil je je goed voorbereiden op je intercontinentale vakantie? Zorg dan dat je de volgende punten kunt afvinken:

Paspoort

Als je het tot nu toe altijd met een ID-kaart op zak op reis ging, wordt het hoogtijd dat je een paspoort aanvraagt zodat je Europa kunt verlaten. Heb je wel een paspoort? Check dan hoe lang deze nog geldig is. In sommige landen kun je bijvoorbeeld geweigerd worden als je paspoort binnen een half jaar vervalt.

Visum

Voor sommige landen, ook al ga je er maar een weekje heen, is een visum vereist. Als je bijvoorbeeld naar Amerika gaat, moet je een ESTA aanvragen. Wacht hier niet te lang mee en zoek goed uit of het land waar jij naartoe gaat een visum vereist.

Credit Card en contant geld

In Nederland zijn we gewend dat we eigenlijk overal wel kunnen pinnen. In het buitenland is dat wel anders. Hoe modern ons pinpasje ook lijkt te zijn, niet overal werkt dat. Een credit card kan je op zo’n moment uit de brand helpen. Zorg er toch ook voor dat je voldoende contant geld bij je hebt, maar ook weer niet te veel.

Reisverzekering

Als je geen lopende reisverzekering hebt, is het belangrijk om er in ieder geval eentje af te sluiten voor de periode waarin jij op reis bent. Niemand wil nadenken over een ziekenhuisopname tijdens je vakantie, maar door het afsluiten van een reisverzekering ben je verzekerd voor de kosten die een eventuele ziekenhuisopname met zich meebrengen. Of bijvoorbeeld als je onverwachts terug naar huis moet.

Inentingen

In sommige landen, met name tropische bestemmingen, kunnen bepaalde inentingen vereist zijn. Op de website van het GGD zie je een vaccinatie-advies per land. Check dit wel op tijd, want sommige vaccinaties moeten twee keer gezet worden met een maand tijd ertussen. Overigens is het ook verstandig om bij het GGD te checken of het raadzaam is om bepaalde medicijnen mee te nemen, zoals bijvoorbeeld malariapillen.

Reisadvies checken 

We leven helaas in een tijd waarin rampen kunnen voorkomen. Het land waar je naartoe gaat kan nog zo veilig lijken, maar natuurrampen zijn ook niet ongewoon. Houd daarom voor vertrek altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten.

Pinnen

De meeste pinpassen staan automatisch ingesteld op alleen pinnen binnen Europa. Via de website van je bank of via de app kun je dit makkelijk aanpassen, maar het is wel even iets om te onthouden.

Kleding

Het kan in een land nog zo warm zijn, maar verdiep je altijd even in de cultuur van een bepaald land. Sommige kerken mag je bijvoorbeeld niet bezoeken als je schouders bloot zijn. Houd hier rekening mee als je je kleding gaat inpakken.

Lees ook: 8 manieren om wagenziekte bij kinderen te voorkomen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels