Tóch lekker uit eten: zo creëer je thuis je eigen restaurant

thuis restaurant

Van de tafeldekking tot de perfecte menukaart

Wij houden ervan om uit eten te gaan. De sfeer, nieuwe gerechten proberen, gezellig natafelen. Maar wie zegt dat dat niet gewoon thuis kan? Dit restaurantgevoel kun je ook príma thuis nabootsen. Haal je mooiste tafelkleed uit de kast en stel een speciaal menu samen. Wij geven je enkele tips om thuis lekker uit eten te gaan. 

Zorg voor een rustige sfeer

Tafelen onder felle TL-buizen met luide muziek, daar zit niemand op te wachten. Het is dus belangrijk dat je voor een rustige sfeer zorgt. Dim de lichten en versier de ruimte met wat mooie kaarsen. Natuurlijk willen de oren ook wat. Stel een afspeellijst samen met rustige muziek. Denk bijvoorbeeld aan een lekker jazzmuziekje of wat pianospel. Ook is het leuk om de muziek af te stemmen op je menukaart. Staat de Franse keuken centraal? Dan zijn Franse chansons natuurlijk wel gepast. Oh, en zet de muziek ook zeker niet te hard. Je wil elkaar natuurlijk nog wel kunnen verstaan tijdens dit etentje.

Tafeldekken

Natuurlijk kun je gewoon wat placemats en borden op tafel gooien, maar daarmee krijg je niet echt dat restaurantgevoel. Pak daarom je mooiste tafelkleed en tafelloper uit de kast en maak wat werk van de tafeldekking. Versier de tafel met wat kleine kaarsjes, klassieke servetten en mooie wijnglazen. Laat je creativiteit de vrije loop en zet een kunstwerkje neer.

De perfecte menukaart

Oké, de tafel is gedekt en de sfeer is gezet. Dan komt nu misschien wel het belangrijkste: de menukaart. Het echte restaurantgevoel krijg je pas als je een menukaart voor je hebt liggen. Ga – net zoals in een restaurant – ten minste voor drie gangen: een voorgerecht, hoofdgerecht en het dessert. Presenteer deze net zoals menukaarten van restaurants, mooi geprint en in een chique map. Zo’n menumap kun je natuurlijk ook weer gebruiken voor een volgend etentje met kerst of verjaardagen. Ideaal!

Wees je eigen sommelier

Een wijntje bij een etentje slaan wij zelden over. Vooral als dit wijntje ook nog eens perfect is afgestemd op de gerechten. Wees dit keer je eigen sommelier en verdiep je voor het etentje eens goed in verschillende wijnen. Welke wijn past het beste bij een stuk vlees of vis? En welk wijntje wil je bij het dessert? Haal een paar heerlijke wijnen in huis voor het ultieme restaurantgevoel.

Presentatie is key

Als het eindelijk tijd is om te eten, wil het oog natuurlijk ook wat. Naast dat het eten in restaurants altijd heerlijk wordt bereid, ziet het er ook altijd prachtig uit. Het is daarom belangrijk dat je je eigen bereide gerechten mooi presenteert. Ga voor een groot bord, leg je eten mooi neer en veeg eventuele sausvlekken van de rand af. Eet smakelijk!

Lees ook: 14x de leukste manieren om kerstcadeaus in te pakken

Beeld: Unsplash