Vader is ten einde raad: ‘Was het verkeerd dat ik mijn dochter ‘menstruatie-etiquette’ wilde bijbrengen?’

vader

De man vertelt dat zijn dochter nu niet meer tegen hem praat

Rob* (50) heeft drie kinderen: twee dochters (18 en 13) en een zoon (15). Zijn jongste dochter is onlangs voor het eerst ongesteld geworden. Rob probeerde haar het een en ander te vertellen over menstrueren, maar dat viel niet in goede aarde bij zijn dochter. 

Menstruatie

“Afgelopen zomer is mijn jongste dochter voor het eerst ongesteld geworden. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat er genoeg hygiëneproducten in huis zijn, dus liet ik haar destijds zien waar ze alles kon vinden”, begint Rob zijn verhaal op Reddit. Rob vervolgt dat hij niet meer samen is met de moeder van zijn kinderen, en dus niet wist of zijn ex-vrouw al ‘het gesprek’ over menstrueren met hun dochter had gevoerd. “Ik vroeg haar daarom of ze verder nog vragen had. Ze gaf aan dat ze er liever met haar oudere zus over praatte. Ik wilde haar geen oncomfortabel gevoel geven, dus zei dat dat helemaal prima was, maar dat ze niet bang hoefde te zijn om me hier ooit iets over te vragen.”

Toilet

“Afgelopen donderdagavond was mijn oudste dochter aan het werk en was ik thuis met mijn zoon en jongste dochter. Toen ik naar het toilet ging, zag ik dat er een paar druppels bloed op de toiletbril en op de vloer lagen. No big deal, dus ik maakte het schoon en ging verder met mijn avond.” Rob vervolgt dat hij dacht dat zijn dochter alles omtrent menstrueren nog niet zo goed onder de knie heeft, en dat zijn zoon het hem zou vertellen als hij zich had bezeerd en daardoor zou bloeden. “Toen ik mijn dochter welterusten wilde wensen, vroeg ik haar of ze ongesteld was geworden. Toen ze vroeg waarom ik dat wilde weten, zag ik meteen dat ze zich enorm schaamde. Ik zei dat ik haar niet in verlegenheid wilde brengen, maar dat ik wat druppels bloed op de toiletbril had gezien. Ik zei dat het geen big deal was, maar dat ze de badkamer de volgende keer schoon moet achterlaten na haar toiletbezoek. Mijn dochter zei dat ze dat voortaan zou doen en wenste me een fijne avond.” 

Etiquette 

“Ik vond het niet erg om het om te ruimen. Ik begon er alleen over, omdat ze in het weekend regelmatig bij vriendinnen is en ik het gevoel heb dat het goede etiquette is om er dan op te letten. Je weet maar nooit hoe iemand anders op zoiets reageert, dus ik vond het beter als ik het dan zou zeggen.” 

Verdrietig

“Mijn oudste dochter kwam de volgende ochtend naar me toe om te vertellen dat mijn jongste dochter gisteravond moest huilen. Ze had nog aan haar zusje gevraagd waarom ze huilde, maar ze zei alleen dat ik haar had vernederd. Mijn oudste vroeg vanochtend dan ook wat er was gebeurd.” 

Verschrikkelijk

De man vervolgt dat hij zich nu verschrikkelijk voelt. “Ik bedoelde het niet verkeerd; ik wilde haar alleen maar helpen.” Ook laat hij weten dat hij de volledige voogdij over zijn oudste dochter heeft sinds haar twaalfde. “Toen zij voor het eerst ongesteld werd, hadden we daar heel goede gesprekken over. Mijn jongste twee wonen pas sinds mei 2021 fulltime bij mij. Hun moeder is er helaas niet altijd voor ze.” 

Negeren 

“Mijn jongste dochter praat nu niet tegen me en ik voel gewoon dat ze me probeert te vermijden.” De vader geeft aan dat hij het gevoel heeft dat hij te ver is gegaan. “Ik wil gewoon dat mijn jongste dochter het gevoel heeft dat ze overal met me over kan praten. Ook wil ik niet dat mijn oudste dochter het gevoel heeft dat ze de moederrol voor haar jongste zusje moet innemen. Hoe kan ik dit goedmaken en moet ik mijn excuses aanbieden?” 

*Rob is niet de echte naam van de man. Op Reddit doet hij zijn verhaal onder de username IndicationStock1296. 

Lees ook: ‘Mijn vrouw geeft mij de schuld van haar ontslag’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels