Deze 6 dingen in je huis kunnen heel gevaarlijk zijn voor je baby

gevaarlijk baby

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Als ouders doe je er natuurlijk alles aan om je kind veilig te houden. Daarom plak je alle scherpe hoeken af en zorg je dat je baby niet makkelijk bij de schoonmaakspullen kan komen. Maar wist je dat deze zes onverwachte dingen in huis ook heel gevaarlijk kunnen zijn voor je baby?

Volgens Gigi Jacob, expert bij kinder-EHBO-organisatie Daisy First Aid, zijn dit de zes gevaarlijkste dingen in elk huis.

1. Handtas

Veel vrouwen dragen hun hele hebben en houden mee in hun handtas. Portemonnee, smartphone, lippenbalsem, pennen, notitieblokje, parfum, desinfecterende handgel, noem het maar op. Wanneer je thuiskomt na een lange dag, is het heel verleidelijk om je handtas ergens op de grond neer te laten vallen. Maar met een kruipende baby in huis kun je dit beter niet doen. Voor je het weet gaat je baby of dreumes op ontdekkingstocht uit en vindt hij jouw handtas met daarin allerlei verrassingen. Volgens Jacob is het dan ook verstandig om je handtas op een plek neer te zetten waar jouw kind niet makkelijk bij kan.

2. Knoopcelbatterijen

Ook knoopcelbatterijen kunnen heel gevaarlijk zijn voor je dreumes. Zulke batterijen vind je bijvoorbeeld in afstandsbedieningen, horloges, thermometers, sleutelhangers en kinderspeelgoed. Behalve dat je kind hier makkelijk in kan stikken, ligt er nog een gevaar op de loer. Wanneer zo’n knoopcelbatterij wordt ingeslikt, kan deze de binnenkant van het lichaam verbranden. Dit gebeurt vooral rond de keel. Het speeksel en de batterij creëren samen namelijk een chemische stof. Wat het erg lastig maakt, is dat er geen duidelijke tekenen zijn dat je baby een knoopcelbatterij heeft doorgeslikt, terwijl schade al binnen twee uur kan optreden. Oppassen dus!

3. Magneten

Hangt jullie koelkast vol met magneten van jullie verre vakanties? Natuurlijk ziet dit er ontzettend leuk uit en brengt dit herinneringen terug, maar tegelijkertijd kunnen de magneten erg gevaarlijk zijn voor je kind. Zo ligt verstikkingsgevaar op de loer. Lukt het je kind wel om ze door te slikken? Dan kan het zo zijn dat de magneten door elkaar worden aangetrokken en zo de bloedtoevoer afsnijden. Echt sterke magneten kunnen zelfs door de darmen heen branden en gaten maken. Hoewel het lastig is om te zien of jouw kind een magneet heeft doorgeslikt, kan het zijn dat je kind buikpijn heeft, moet overgeven en geen eten binnenhoudt.

4. Föhns, krultangen en stijltangen

Als moeder heb je vaak niet veel meer dan vijf minuten om je klaar te maken. Van je haren wassen tot je make-up doen en je kleding uitzoeken: het moet allemaal gehaast. Soms is het al een wonder dát je je haren even kunt föhnen of krullen met een krultang. Maar als je een föhn, krultang of stijltang hebt gebruikt, let er dan goed op dat je deze ver uit het zicht van je kind laat afkoelen. Nog te vaak is het namelijk veel te makkelijk voor kinderen om bijvoorbeeld aan het snoer te trekken, waardoor de hete tang naar beneden valt. Dit kan voor behoorlijk nare brandwonden zorgen.

Mocht het toch gebeuren, koel de brandwond dan twintig minuten af met koud, stromend water. Als er kleding of sieraden over de brandwond heen zitten, probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen. Maar als deze aan de huid beginnen te kleven, laat ze dan zitten. Gebruik vervolgens huishoudfolie of een schone plastic tas om de brandwond te beschermen (verpak de brandwond er niet mee, maar leg deze gewoon over de wond heen). De huid van kinderen is vaak heel gevoelig en dun, dus ga met een brandwond zeker naar de huisarts of de spoedeisende hulp.

5. Hete dranken

Ook bij hete dranken, zoals koffie en thee, ligt verbrandingsgevaar op de loer. Zelfs als het hete drankje al vijftien minuten aan de kant heeft gestaan, is deze nog heet genoeg om de huid van een kind te verbranden. Vooral kinderen van acht tot achttien maanden oud lopen kans op verbranding, omdat zij vaak nieuwsgierig zijn en dingen grijpen die ze niet zouden mogen pakken. Let er daarom op dat je je kopje koffie niet op de salontafel laat staan als er een baby rondkruipt. En zorg er ook zeker voor dat je kopje koffie is afgedekt als je deze in de koffiehouder op de kinderwagen plaatst. Mocht het toch misgaan? Volg dan het advies op dat hierboven is gedeeld.

6. Luierzakjes

Luierzakjes zijn ideaal voor het verschonen van een baby en het weggooien van een vuile luier, maar ook deze zakjes brengen risico’s met zich mee. Als je kind één van deze luierzakjes te pakken krijgt, kan hij of zij hier makkelijk in verstikken. Luierzakjes zijn namelijk erg dun en kunnen aan het gezicht van een baby blijven kleven. Vooral jongere baby’s hebben van nature de neiging om dingen vast te pakken en naar hun mond te brengen. Hierdoor kunnen ze uiteindelijk het luierzakje naar binnen zuigen en dit kan ervoor zorgen dat ze stikken.

Lees ook: Dit worden de populairste babynamen in 2022

Bron: The Sun | Beeld: Unsplash, Kevin Liang