Verstandig of harteloos: ‘Ik liet een jong stel met hun baby in de kou achter’

‘Maakt dit mij een slecht persoon?’

Wat doe je als een compleet vreemde je vraagt om je een lift naar huis te geven? Het overkwam Sanne*. Ze moest binnen een mum van tijd een beslissing maken. Ze liet uiteindelijk het stel met baby in de kou achter en kampt nu met een enorm schuldgevoel. Op het platform Reddit doet ze anoniem haar verhaal en vraagt zich af: ”Maakt dit mij een slecht persoon?”

Lift naar huis

Vroeg op de avond kwam er een jongeman bij Sanne aan de deur met de vraag of ze hem, zijn partner en baby, een lift naar huis kon geven. Ze stonden aan de overkant van de straat te wachten en hadden een kinderwagen en wat boodschappen bij zich. Hij zei dat de volgende bus pas over een uur zou komen en dat ze geen taxi konden nemen vanwege de kinderwagen. Hij bood aan dat hij voor de benzine kon betalen en vertelde haar dat hun adres ongeveer twintig minuten rijden is.

Sanne vertelt op Reddit: ”Ik zei dat ik dat niet prettig vond en bood mijn excuses aan. Wel controleerde ik mijn bus-app die liet zien dat er binnen drie minuten een bus zou komen, en vertelde hem dat.” Het stel stapte uiteindelijk niet in de bus, en Sanne kwam er later achter dat het een bus was die alleen naar een plaatselijke kruidenierswinkel langs de route gaat. Als ze die zouden nemen, zouden ze nog steeds dertig minuten moeten wachten op de volgende bus die ging naar waar hij haar vertelde dat ze woonden.

Schuldgevoel

Sanne zit erover in en schrijft in haar bericht: ”Ik voel me echt schuldig omdat ze er niet gekleed uitzagen voor het weer – het was bijna -10 – en het begon al donker te worden. Ik heb het gevoel dat dit mij een slecht mens maakt, omdat ze nu ongeveer veertig minuten met hun baby in de kou moesten wachten op een bus om naar huis te gaan.”  Aan de andere kant vertelt ze eerlijk: ”Maar ik kon ook niet zien of er echt een baby was, en ze zijn totaal vreemden voor me. Het zou ook een manier kunnen zijn geweest om toegang te krijgen tot mijn auto of huis.” Uiterst onwaarschijnlijk, zo denkt ze zelf, maar niet helemaal uitgesloten in haar stad. Ook wist ze niet zeker waarom ze de kinderwagen niet zouden kunnen opvouwen en een taxi konden nemen. Ze sluit haar bericht op Reddit af met: ”Jongens, maakt het mij een harteloos persoon dat ik een jong stel en hun baby in de kou heb laten staan?”

*Sanne is niet de echte naam van de persoon in kwestie. Op het forum Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam throwawayaitababy123.

Lees ook: ‘Ik kan de ‘zelfverbeteringsreis’ van mijn man niet meer aanhoren’

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels