‘Mijn vrouw is boos omdat ik me niet aan onze genderneutrale opvoeding heb gehouden’

genderneutrale opvoeding

De man vertelde zijn dochter dat voetbal voornamelijk voor jongens is

Blauw is voor jongens, roze is voor meisjes. Jongens zijn stoer, meisjes zijn schattig. Dat traditionele gedachtepatroon wilden James en Sarah* verbreken. Ze besloten dan ook dochter Alex genderneutraal op te voeden. “We wilden haar niet volledig genderneutraal opvoeden, maar wilden haar niet in het hokje van het traditionele ‘meisje’ duwen”, aldus James. Toen de vijfjarige Alex haar vader op een dag vroeg of voetbal alleen voor jongens was, liet James deze genderneutrale aanpak iets varen. Tot grote woede van zijn vrouw Sarah.

Genderneutraal

James en Sarah houden niet van in hokjes denken. Ze vonden dan ook dat hun dochter Alex niet beperkt zou moeten worden tot traditioneel gezien meisjesachtige dingen, zoals Barbiepoppen, glitterjurkjes en balletlessen. De ouders proberen dan ook niet te zeggen dat bepaalde dingen ‘voor jongens’ of ‘voor meisjes’ zijn, vertelt James op het forum Reddit. “We willen dat ze doet wat zij leuk vindt.”

Veel interesses

Tot dusver gaat de opvoeding van James en Sarah heel goed. “Alex heeft veel verschillende interesses. Haar slaapkamer is volledig roze en ze houdt ervan om in jurkjes rond te rennen en om met de make-up van haar moeder te spelen. Aan de andere kant speelt ze graag voetbal met mij en leer ik haar om te boxen”, aldus vader James.

Voetbal is voor jongens

Hoewel Alex nog maar vijf jaar is, is ze behoorlijk pienter en pikt ze veel dingen op. Toen James op een dag een voetbalwedstrijd zat te kijken, vroeg zijn dochter zich af of voetbal alleen voor jongens was. “Ze ziet natuurlijk altijd mannen voetballen op televisie en ook op het schoolplein zijn het altijd de jongens die een balletje trappen”, legt James uit. Hij wist in eerste instantie dan ook niet zo goed wat hij moest antwoorden, maar zei uiteindelijk dat voetbal wel voornamelijk voor jongens en mannen is. “Alex vroeg vervolgens of het slecht was dat zij het ook leuk vindt om te voetballen, als meisje. Maar ik zei haar dat ze alles kon doen wat ze wil.”

Eerlijk zijn

Sarah was niet blij met het antwoord van James, omdat het stel had afgesproken niet te zeggen dat bepaalde dingen ‘voor jongens’ of  ‘voor meisjes’ zijn. “Ik ben het met haar eens, maar we kunnen onze dochter ook niet behandelen als een idioot. Het viel haar op dat jongens vaker voetballen dan meisjes. Als we hierover liegen, weet ze dat we niet eerlijk zijn”, vertelt James. “Dat betekent niet dat ik vind dat mijn dochter niet mag voetballen, maar ik wil wel eerlijk tegen haar zijn.” Toch vraagt de vader zich af of hij beter niet had kunnen zeggen dat voetbal vooral voor jongens is. Wat vind jij?

*James, Sarah en Alex zijn niet de echte namen van de personen. De man deed zijn verhaal op het forum onder de naam Insufficientdata4884.

Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Mijn moeder is boos omdat ze haar kleinkind te weinig ziet’

Bron: Reddit | Beeld: Pixabay