Yogamat schoonmaken: dit is hoe je dat het beste kunt doen

yogamat schoonmaken

Een yogamat kan je het beste op deze manier reinigen

Ben jij het nieuwe jaar gestart vol goede voornemens? Dan pak je vast en zeker regelmatig je yogamat of sportmat tevoorschijn om thuis wat (sport)oefeningen uit te voeren. Natuurlijk transpireer je tijdens het uitvoeren van de oefeningen als je het fanatiek doet. Het is daarom verstandig om je yogamat zo nu en dan schoon te maken. Dit is hoe je dat het beste kunt doen.

Reinigen van yogamatten

Maak je je yogamat niet regelmatig schoon? Dan kan het een bron van bacteriën worden. Het is daarom slim om eens in de zoveel tijd je matje goed schoon te maken. Hoe vaak je dit doet is afhankelijk van de regelmaat wanneer je je yogamat thuis gebruikt. Om te beginnen is het belangrijk om te kijken van welk materiaal je yogamat is. In de meeste gevallen zijn er yogamatten die uit vier verschillende materialen bestaan:

  • Yogamat van PVC
  • Yogamat van een natuur rubber
  • Yogamat van TPE
  • Yogamat van 100% katoen

Yogamat van PCV schoonmaken

Veel yogamatten zijn gemaakt van PVC. Om deze schoon te maken kan je zelf een sopje maken van warm water (1 liter) en een vetvrije, zachte zeep zonder agressieve oplosmiddelen (2 à 3 druppels). Gebruik voor PVC matten geen azijn houdende schoonmaakmiddelen. Dit kan voor doffe, witte vlekken zorgen op de mat. Dep met een spons de yogamat in met het sopje, schrob goed schoon, neem met water af om zeepresten te verwijderen en laat aan de lucht drogen in een droge ruimte. Leg de mat over een stoel of hang aan een wasrek. Hang een zwaardere mat niet over een scherpe waslijn om strepen en vouwen te voorkomen.

Yogamat van natuur rubber schoonmaken

Voor het schoonmaken van een yogamat van natuur rubber kan je het beste geen schoonmaakmiddelen gebruiken die oplosmiddelen als alcohol bevatten. Het is mogelijk om zelf een sopje te maken van een deel warm water en een deel natuurazijn. Voeg voor de penetrante geur 1 à 2 druppels geurende etherische olie toe. Je kan in plaats van natuurazijn ook appelazijn gebruiken. Doe het sopje in een plantenspuit, spray de mat in en maak schoon met een vochtige doek. Laat de mat drogen in een droge ruimte. Let op: laat de mat nooit opdrogen in de zon. Dit verkort de levensduur, droogt de mat in korte tijd uit en verliest zijn natuurlijke eigenschappen.

Yogamat van TPE

TPE staat voor Termo Plastic Elastomeer. Dit synthetische rubber is relatief nieuw als materiaal voor een yogamat. Een TPE yogamat kan op dezelfde manier gereinigd worden als een PCV of natuur rubberen mat. Let wel op, TPE yogamatten zijn recyclebaar en afbreekbaar. Laat je ze te lang in de zon liggen, dan kunnen de matten broos worden. Droog daarom deze matten ook in een droge ruimte en niet in direct zonlicht.

Yogamat van 100% katoen schoonmaken

Yogamatten van katoen kunnen het best schoongemaakt worden met een handwas of in de wasmachine (zacht programma) op een maximum temperatuur van 30 graden. Doe deze mat niet in de droger, maar laat ‘m in de droge lucht drogen. Hang de mat aan de waslijn volledig uit om lelijke strepen te voorkomen.

Yogamat wassen in de wasmachine

Op sommige yogamatten staat op het label aangegeven dat ze gewassen kunnen worden in de wasmachine. Ook is het mogelijk om deze matten te wassen onder de douche of bijvoorbeeld in bad. Bij yogamatten waar dit niet aangegeven staat op het productlabel is het ook verstandig om deze niet in de wasmachine te wassen. Dit kan voor beschadigingen zorgen.

Lees ook: 10 handige tips om tijd te besparen in de sportschool

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Yogmat Online | Beeld: Pixabay