Zo herken je een ongezonde vriendschap en dit kun je ertegen doen

ongezonde vriendschap

Ook toxic vriendschappen kunnen je veel energie kosten

Je leest er steeds meer over: toxic relaties. Hoe herken je ze, wat kun je ertegen doen, en hoe kom je weer úit zo’n situatie? Misschien weet je inmiddels ook wel waar je op moet letten binnen romantische relaties. Maar ook vriendschappen kunnen erg ongezond zijn. Dit is hoe je een ongezonde vriendschap herkent én hoe je zo’n situatie het best kunt aanpakken.

Ongezonde vriendschap

In de afgelopen jaren heb je ongetwijfeld het woord ’toxic’ wel eens voorbij horen komen. Het betekent zoveel als ‘giftig’, en wordt steeds meer gebruikt om te refereren aan relaties of mensen. In het bijzonder: relaties of mensen die je veel energie kosten en ervoor zorgen dat je je steeds slechter voelt. Mentale gezondheidsexpert Fatmata Kamara legt uit bij Her dat een toxic relatie en een toxic vriendschap in grote lijnen dezelfde kenmerken hebben: “Ze zijn uitputtend, zorgen ervoor dat je je slechter voelt over jezelf, en bestaan uiteindelijk uit meer negatieve dan positieve interacties.”

Een ongezonde vriendschap herkennen

En zo’n vriendschap kan ontzettend vervelende gevolgen hebben. “Mensen met toxic relaties zijn vaak veel ongelukkiger, ongezonder en meer sociaal geïsoleerd dan degenen met positieve relaties”, legt Kamara uit. Andere kenmerken van zo’n toxic vriendschap kunnen zijn dat je je continu niet gehoord voelt of veel frustraties ervaart. Ook gebeurt het in een toxic vriendschap vaak dat mensen je alleen benaderen als ze iets van je nodig hebben, of dat ze je met opmerkingen neerhalen – vooral in het bijzijn van anderen. Ook komt het vaak voor dat het voelt alsof je voor de ander geen prioriteit bent.

Uiteindelijk haal je vaak weinig positiefs ‘uit’ zo’n ongezonde vriendschap. Natuurlijk zijn vriendschappen en relaties meer dan een soort dienstverlening, maar het uiteindelijke idee is toch dat een relatie beide kanten op een positief effect heeft: of dat nu steun, liefde, of affectie is, schrijft Her.

Wat kun je doen?

Mocht je nu jezelf herkennen in de bovenstaande omschrijving, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om je vriendschap weer het rechte pad op te helpen. “Een eerste optie is om eens goed over die vriendschap na te denken. Beslis vervolgens of die vriendschap de schade aan je welzijn en zelfvertrouwen waard is”, deelt Kamara. “Indien mogelijk kan het helpen in de loop der tijd steeds minder tijd met diegene doorbrengen.”

Maar natuurlijk kan het ook zijn dat je die vriendschap nog wilt redden. “Je kunt ook je gevoelens kenbaar maken aan die persoon en het er samen over hebben wat er moet gebeuren om jullie relatie te verbeteren”, legt Kamara uit. Als je een relatie voort wilt zetten, dan is het belangrijkst om er samen uit te willen komen, legt Kamara uit. “En hoewel je veel relaties nog kunt repareren, zullen er altijd vriendschappen tussen zitten die je het best kunt opgeven”, schrijft Her ten slotte.

Lees ook: ‘Mijn beste vriendin zet onze vriendschap op het spel vanwege een coronatest’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Her.ie | Beeld: Pexels