Zo kun je een trage internetverbinding verbeteren

Het is heel makkelijk!

Het is een grote ergernis van iedereen die op het internet surft: traag internet. Er zijn verschillende oorzaken waarom het maar niet wil lukken om pagina’s te openen of waarom het internet steeds wegvalt. In ieder geval kun je proberen er zelf wat aan te doen. In andere gevallen dien je je provider te bellen voor hulp. In dit artikel geven we je wat goede tips om je internetverbinding weer op orde te krijgen. 

Traag internet verhelpen 

Als je de oorzaak van traag internet weet, kun je dit probleem gemakkelijk zelf oplossen. Zeker als het aan je eigen apparatuur ligt. Bijvoorbeeld als je een slechte Wifi-verbinding hebt of wanneer er te veel apparaten zijn aangemeld op de router. Maar traag internet kan ook het gevolg zijn van problemen bij je provider. Heeft de aanbieder bijvoorbeeld een storing of te weinig capaciteit, dan kun je op verschillende momenten van de dag merken dat je internet trager is geworden. 

Een speedtest doen 

De belangrijkste oorzaak van traag internet is een achterblijvende snelheid als het gaat om de downloadsnelheid en de uploadsnelheid. Daarom kun je het best een speedtest uitvoeren. Daarvoor kun je de Speedtest-app downloaden van de website Speedtest.net. Op die manier is je browser in ieder geval niet de beperkende factor. Druk op start en wacht totdat de test is afgerond. Hier zie je hoe snel je verbinding echt is. Als je bijvoorbeeld 1 Gbps glasvezel van de provider afneemt en maar 75 Mbps downloadsnelheid en 10 Mbps uploadsnelheid hebt, is het duidelijk dat er iets mis is. Doe de test twee keer: een keer bekabeld en een keer via Wifi. Zo kun je meteen uitsluiten dat je Wifi het probleem veroorzaakt. 

Plaats je draadloze router op de juiste plek 

Veel mensen hebben een router voor internet thuis met inbegrepen draadloos internet (Wifi). Het is dan niet handig om het apparaat in de meterkast te zetten. Je wilt namelijk zo weinig mogelijk obstakels hebben die het signaal kunnen verstoren. Een draadloze router kan maar moeilijk door een deur of een muur heen stralen. Daarom doe je er goed aan het apparaat neer te zetten op een open plek, zodat je gemakkelijker toegang hebt tot draadloos internet. Zet hem bijvoorbeeld op een dressoir of op een andere plek waar het apparaat naar behoren kan werken. 

 De beste plek om je draadloze router te plaatsen, is zo hoog mogelijk. In ieder geval doe je er goed aan de router met Wifi niet op de grond te zetten. Daardoor krijg je te veel signaalverlies. 

Koop een betere router 

Heb je een snel abonnement, maar een oudere router? Dan kan het gebeuren dat je router de snelheid van je internetverbinding niet kan bijbenen. Ook zijn er nog draadloze routers die alleen op 2,4 GHz draadloos internet werken. Het is op die band erg druk, waardoor je last kunt hebben van signaalverlies. Koop daarom een nieuwe router die ook 5 GHz ondersteunt. Let op: je andere apparatuur zoals laptop, smartphone of tablet dient dit ook te ondersteunen. Veel goedkopere merken bieden die ondersteuning helaas niet. 

Je hoeft niet in alle gevallen zelf apparatuur te kopen. Je kunt namelijk vaak ook een nieuwe router met Wifi krijgen van je provider. In de meeste gevallen is dit gratis. Zeker als je nog een heel oude router hebt.  

Kies voor een bekabelde verbinding 

Een goede manier om te voorkomen dat je last hebt van traag internet, is door te kiezen voor een bekabelde verbinding. Wifi is handig, want zo kun je bijvoorbeeld overal in huis het internet op met je laptop, desktop of tv. Maar het is duidelijk dat je op een draadloze verbinding altijd aan snelheid inlevert in vergelijking met een verbinding met een kabel. Probeer het zelf maar eens uit: vrijwel altijd is de bekabelde verbinding een stuk beter. Zit je dus altijd op dezelfde plek en wil je op topsnelheid kunnen internetten? Kies er dan voor om een directe verbinding aan de hand van een netwerkkabel te maken. 

Stap over op sneller en beter internet 

Heb je nog een oude vDSL-lijn terwijl er ook al glasvezel in de woning ligt? Met de Postcodecheck Internet kun je uitvinden wat de maximale snelheid is die je kunt behalen. Zo zie je ook meteen of er glasvezel in de woning aanwezig is. Zeker bij oudere lijnen zoals ADSL en vDSL kunnen de snelheden behoorlijk tegenvallen. Heb je dus nog een oude verbinding, dan doe je er goed aan om eens te kijken naar snellere alternatieven. Je kunt eventueel overstappen naar een andere internetprovider, maar uiteraard ook bij je eigen provider informeren of je over kunt stappen op een sneller abonnement. Een provider als KPN investeert zelfs 4,5 miljard euro in onder meer de aanleg van glasvezel. 

Vraag het je provider 

Toch is het niet verstandig om bij traag internet meteen een andere provider te zoeken. Het kan ook zo zijn dat je langere tijd last hebt van traag internet door problemen bij de provider zelf. Heb je bijvoorbeeld vooral in de avonduren last van een trage verbinding, dan kunnen capaciteitsproblemen bij je provider de oorzaak zijn. In andere gevallen kan de helpdesk je helpen om je router anders in te stellen. Je kunt ook last hebben van een storing. Daarom doe je er altijd goed aan om eerst even de klantenservice van je provider te bellen. 

Beeld: Pixabay