‘Mijn man vindt dat ik het huishouden moet doen omdat hij veel meer verdient’

huishouden

Hoewel Brenda’s man minder uren werkt én thuis werkt, vindt hij dat het huishouden Brenda’s verantwoordelijkheid is

Waar in het ene gezin de vrouw vooral voor het huishouden zorgt, is dat in het andere gezin juist de taak van de man. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat dit in goed overleg gebeurt. Helaas gaat dit bij Brenda* en haar man Harold flink mis. Harold vindt namelijk dat het huishouden volledig Brenda’s verantwoordelijkheid is, terwijl Brenda vindt dat haar man ook af en toe wel de afwas mag doen. 

Goede baan

Harold heeft een goede baan als consultant, waarmee hij bijna een ton per jaar verdient. Door de coronacrisis werkt hij vanuit huis. En dat gaat hem volgens Brenda maar al te goed af. “Op de meeste dagen werkt hij minder dan acht uur. Soms zelfs maar vier uur, als hij zijn werk al af heeft. En andere dagen heeft hij alleen maar een meeting en heeft hij verder niets te doen”, vertelt Brenda op het anonieme forum Reddit. Ondertussen werkt Brenda als secretaresse veertig tot vijftig uur in de week op kantoor, maar verdient ze ongeveer de helft van wat haar man verdient.

Huishouden

Ideaal, zo’n man die thuis werkt en dan ook voor het huishouden kan zorgen, zou je denken. Helaas is dit niet het geval, vertelt Brenda. “Omdat mijn man veel meer verdient dan ik, vindt hij dat het huishouden mijn verantwoordelijkheid is. Hij vindt dat ik alles moet doen, zodat ik geen ‘doodgewicht’ ben. Als ik thuiskom van een lange werkdag, zegt hij gerust: ‘Die afwas gaat zichzelf niet doen'”, schrijft de vrouw.

Troep opruimen

Nu vindt Brenda het absoluut niet erg om te koken, de afwas te doen en het huis schoon te houden. “Maar als hij drinken morst in de keuken, zou hij niet moeten wachten tot ik thuiskom om het schoon te maken. Ik heb geen zin om zijn troep op te ruimen”, aldus de vrouw. “Dat hij veel meer verdient betekent niet dat hij niets hoeft te doen in huis. Vooral wanneer hij letterlijk de hele dag thuis is.”

Brenda weet niet goed hoe ze dit met haar man moet bespreken. Wat zou jij haar aanraden?

*Brenda en Harold zijn niet de echte namen van de vrouw en man. De vrouw doet haar verhaal op het forum onder de naam i_ammm_a_Loser.

Lees ook: ‘Mijn vriendin wil geen huur betalen als ze bij mij in komt trekken’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Tina Dawson